Rēzeknes Centrālajai bibliotēkai būs jauna filiāle – Neredzīgo bibliotēka

Neredzīgo bibliotēkai ir arī ārējās apkalpošanas punkti pansionātos Latgalē

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības dome piekritusi Ministru kabineta rīkojuma projektā “Par Latvijas Neredzīgo bibliotēkas reorganizāciju” paredzētajai Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Rēzeknes filiālbibliotēkas pārņemšanai. Plānots, ka no 1. aprīļa šī filiālbibliotēka no Kultūras ministrijas nonāks pašvaldības aģentūras «Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs» paspārnē un kļūs par jaunu Rēzeknes Centrālās bibliotēkas filiāli. (RCB jau ir divas filiāles – Bērnu bibliotēka un Rēzeknes 2. bibliotēka, kā arī ārējās apkalpošanas punkts “Medicīnas bibliotēka”.)

Pamatojoties uz vairākiem Ministru kabineta rīkojumiem, pašlaik notiek Latvijas Neredzīgo bibliotēkas reorganizācija. Latvijas Neredzīgo bibliotēkai filiāles ir Balvos, Daugavpilī, Cēsīs, Jelgavā, Liepājā, Ventspilī un Rēzeknē.

Kultūras ministrija līdz 2025. gadam un turpmāk solījusi Rēzeknē segt visas ar bibliotēkas uzturēšanu saistītās izmaksas, tostarp divu darbinieku uzturēšanu amatā. Reorganizācija nekādi neietekmē Rēzeknes Neredzīgo bibliotēkas lietotājus, pagaidām pakalpojumi tiks sniegti tajā pašā adresē – Bukmuižas ielā 20. Likums «Par bibliotēkām» nosaka, ka ikvienas bibliotēkas uzdevums ir sniegt pakalpojumus visiem lietotājiem neatkarīgi no viņu fiziskā stāvokļa.

Vietnē kulturasdati.lv lasām, ka Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Rēzeknes filiālbibliotēka izveidota 1980. gadā. Rēzeknes filiāle sniedz bibliotekāros, bibliogrāfiskos un informacionālos pakalpojumus iedzīvotājiem Rēzeknes pilsētā, Līvānu, Ludzas, Preiļu, Varakļānu, Rēzeknes novadā un Krāslavas novada Kastuļinas pagastā. Tai ir ārējās apkalpošanas punkti pansionātos un sociālās aprūpes centros: Zilupē, Strūžānos, Malnavā, Pilcenē, Varakļānos, Ludzā, Rēzeknē Maltā, Preiļos u.c. Tā nodrošina pieejamību kultūras mantojumam, daudzpusīgiem pakalpojumiem, reproducētai informācijai pielāgotā veidā (audiogrāmatas, grāmatas Braila rakstā, palielinātā drukā, e-formātā, vieglajā valodā un grāmatas ar kombinētiem pielāgojumiem). Aktīvo lietotāju kopskaits 2021. gadā – 525, fizisko apmeklējumu kopskaits 2021. gadā – 5070, izsniegumu kopskaits 2021. gadā – 19 228.