35 Ludzas novada jaunieši pievienojas Jaunsardzei

20. janvārī pie jaunizveidotās jaunsargu apmācības vietas Ludzā svinīgā gaisotnē Jaunsardzes rindās uzņemti 35 jaunieši.

Jaunsargu svinīgā zvēresta nodošana notika vēsturiski nozīmīgā dienā – 20. janvārī, kad valstī atzīmē Barikāžu atceres dienu un piemin 1991. gada janvāra traģiskos notikumus.

Par to dienu simbolu kļuvis ugunskurs. Arī šoreiz pagalmā pie jaunsargu mācību vietas dega ugunskurs. Jaunsardzes centra 2. (Latgales) novada pārvaldes Ludzas novada Jaunsardzes instruktors Ivars Novožilovs teica, ka šajā dienā svinīgā zvēresta nodošanai gatavojās 50 puiši un meitenes, bet slimība dažus “nolikusi uz pauzes”. Lielākā daļa no jaunajiem biedriem ir 5.–8. klašu skolēni. Piebildīsim, ka pagājušogad šāds pasākums vispār nenotika pandēmijas ierobežojumu dēļ.

Kad jaunieši bija nostādīti ierindā, viņus uzrunāja Jaunsardzes centra novada pārvaldes vadītājs majors Edmunds Zelenovs. Viņš stāstīja par nozīmīgajiem notikumiem janvārī mūsu valsts dzīvē barikāžu laikā, par infrastruktūras uzlabošanu Ludzā, par obligātās Valsts aizsardzības mācības ieviešanu skolās no 2024. gada un novēlēja pilnveidoties, iespēju saistīt karjeru ar dienestu Robežsardzē, Zemessardzē un Bruņotajos spēkos. Izskanēja aicinājums būt lojāliem un patriotiskiem pilsoņiem gan civilā apģērbā, gan formā.

Izskanēja Latvijas valsts himna, un kandidāti teica svinīgo solījumu. Jaunuzņemtos organizācijas biedrus sveica NBS pārstāvis Edgars Dovans, pašvaldības pārstāve Valentīna Razumovska, bet barikāžu dalībnieks Jānis Mikažāns pie ugunskura tradicionāli dalījās atmiņās par 32 gadus senajiem notikumiem.

Pēc E. Zelenova teiktā, pēdējos divos gados jaunsargu skaits ir gandrīz dubultojies. Tiek veidotas jaunas jaunsargu apmācības vietas.

Katram ir sava motivācija darboties Jaunsardzē – kādam patīk izzināt ieročus un bruņojuma veidus, citus interesē pārgājieni un orientēšanās dabā. Bet visus vieno vajadzība izjust piederību Latvijai un patriotisma audzināšana sevī

Alda Tihovska foto