Popularizē maltietes vēsturisko džemperi ar auseklīšiem

“TU esi Maltas un Latvijas daļa” – ar šādu vadmotīvu Maltas Bērnu un jauniešu centrā (BJC) 9. novembrī starppulciņu pasākuma laikā tika aizsākts valsts svētkiem veltīto aktivitāšu cikls Maltā.
Bērniem tika demonstrēta prezentācija “Ko Malta ir devusi Latvijai”, kurā diskutējot akcentēti 20 fakti, ar ko var lepoties Malta (piemēram, grupa “Borowa MC”, keramiķi, latgaļu rotu meistari, mākslinieki, sportisti, daudzfunkcionālā zāle, zirgu pasta stacija utt. – ar tik daudz ko Malta ir izskanējusi Latvijā!). Šos faktus bērni iepriekšējā dienā atlasīja pulciņā “Volūdu detektivi” no kartiņu komplekta “Izzini Latvijas saulaino Maltu”. Prieks, ka bērni prezentāciju aktīvi komentēja, iesaistījās sarunā, stāstīja, ko zina, ko dzirdējuši, kas viņiem ir atklājums. Pēc tam prezentācijā iekļautos faktus bērni atkārtoja vēlreiz, kad slaidus izprintētā veidā salika īpašā tortē. Tapa “Maltas torte Latvijai”! Kur nu bez īstiem gardumiem, un šoreiz skolotājas Ritas Siņavskas vadībā bērni cepa veselīgo bezglutēna kūku ar sarkanbaltiem rotājumiem.
Ikvienā pasākumā svarīgi atrast kodolu, ap kuru veidot bērnu nodarbes, un šoreiz tas bija nepamatoti aizmirsts Atmodas laika elements – džemperis ar auseklīšiem, kuru atceras ikviens, kurš klausījās Daiņa Īvāna runas. Retais zina, ka šo džemperi adījusi maltiete Anastasija Rungovska (attēlā) (1925–2011) un uzdāvinājusi Latvijas Tautas frontes līderim. “Es nolēmu džemperi atdot LTF muzejam, jo tas jau īstenībā nav mans īpašums, bet kā laikmeta karogs,” atzina D. Īvāns. Tad nu šoreiz mazajiem maltiešiem, kuriem vispār nav pat nojausmas, kas ir Atmodas laiks, atgādinājām šo faktu un devām iespēju pašiem zīmēt savus džemperīšus ar auseklīšiem. Sanāca krāšņi un fotogēniski!

   


Lai arī svētku sajūta pamodusies, bet mieru neliek domas... domas par to, ka ārkārtīgi maz uzmanības tiek veltīts sakņu stiprināšanai. Tik daudz kas palaists pašplūsmā pa maršrutu “Mājas – skola – darbs”, bez ģimeniskiem pieturas punktiem, bez atmiņā paliekošiem kopābūšanas mirkļiem, bez piederības apziņas savai valstij. Arī valsts mērogā skatoties, ir sajūta, ka akcenti ir uz ārzemēs dzīvojošo latviešu izglītošanu, bet mūsu pašu bērni (it īpaši perifērijā) atstāti savā vaļā... Diemžēl. Mums nav ne latviešu valodā dublētu multfilmu, ne dziesmu, kuras dzirdot bērni zemapziņā sajustu trīsas. Viņi ir sasmēlušies visu, kas masveidā tiražēts, pārsvarā – mazvērtīgs un sveštautu radīts. Un viņi jau nav vainīgi... Vainīgi esam mēs, pieaugušie, – lokāli un valsts varas mērogā. No tā skumji... Tomēr cerība nezūd. Un šādi mazie pasākumi, mazie gandarījuma mirkļi dod spēku, iedvesmu un ticību.
Šogad Maltā svētku moto ir “Iededzies par Latviju”, tāpēc nobeigumam un svētku ieskaņai īsti vietā būs maltieša Aigara Runča – grupas “Borowa MC” izveidotāja un līdera – dziesmas vārdi:
Na sēdēt i gaustīs,
Bet kūpā ar vysim īt!..
Naprosi, kū Latveja tev dūs,
Izdori kū nalelu
I soki: "Latveja, tys tev!"

Padomāsim, ko mēs katrs šodien dodam Latvijai? Ko dodam valstij, kurā būs jādzīvo mūsu bērniem un mazbērniem? Katrs mazais labais darbs lai arī ir piliens, tomēr KŪPĀ un bez gaušanās mēs varam daudz! Tam svēti ticu...
Piederības un svētku sajūtu katrā ģimenē, ciematā un pilsētā!

 

Skaidrīte Svikša, Maltas BJC pulciņa “Volūdu detektivi” skolotāja