Malnavā pedagogi apguva digitālās tehnoloģijas lauksaimniecībā

Lai pilnveidotu pedagogu zināšanas un prasmes moderno tehnoloģiju pielietošanā lauksaimniecībā, pagājušajā nedēļā lopkopības, augkopības un lauksaimniecības mehanizācijas pedagogi, izglītojamie un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra speciālisti piedalījās profesionālās kompetences pilnveides seminārā “Digitālās un modernās tehnoloģijas lauksaimniecībā, to izmantošanas iespējas, pielietojums”, kas notika Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Malnavas koledžā.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Lopkopības nodaļas vadītāja Silvija Dreijere un Malnavas koledžas lopkopības skolotāja Marlinda Kaša pedagogiem skaidroja lopbarības paraugu noņemšanas un laboratorisko analīžu izvērtēšanas metodiku. Semināra dalībnieki nodarbībās iepazinās ar lopbarības paraugu noņemšanu Malnavas pagasta ZS “Bērzi” un ZS “Laimītes”, un praktiski piedalījās lopbarības paraugu noņemšanā un lopbarības kvalitātes vērtēšanā.

Tāpat semināra dalībniekus Kuldīgas biroja augkopības konsultants Edgars Cirša un Malnavas koledžas augkopības skolotāja Vēsma Šumska nodarbībās iepazīstināja ar augsnes īpašību diagnosticēšanas iekārtām un to pielietojumu mācību procesā. Lektori stāstīja, kādas ir augsnes īpašību izpētes iespējas segtajās platībās un lauka apstākļos, kā notiek paraugu noņemšana lauka apstākļos, augsnes horizontu noteikšana lauka apstākļos ar augsnes zondēm, un kādā veidā jānosaka augsnes pH un elektrovadāmība lauka apstākļos. Pieredzes apmaiņa  augsnes īpašību noteikšanā mācību procesā ir būtiska ikvienam lauksaimniecības izglītības iestāžu pedagogam.

Lauka apstākļos Latvijas Biozinātņu un tehnoloģijas universitātes Augu šķirņu saimniecisko īpašību novērtēšanas laboratorijas vadītāja Anda Rūtenberga-Āva iepazīstināja dalībniekus ar ziemas rapša saimniecisko īpašību novērtēšanu (SĪN) un starpkultūru sējumiem, kādas ir novērotās problēmas un to cēloņi.

Lauksaimniecības mehanizācijas pedagogi Malnavas koledžas lauksamniecības mehanizācijas skolotāja Raimonda Lāčaunieka vadībā devās arī uz STEYR DEMO tūri, kas Traktoru dienas ietvaros notika Šķilbēnu pagastā.

Tāpat semināra dalībnieki praksē apskatīja pielietotās modernās tehnoloģijas gan piena lopkopībā, gan augkopībā un lauksaimniecības mehanizācijā, tiekoties ar saimniecību vadītājiem, kuri ir arī Malnavas koledžas studiju programmu absolventi. Mērdzenes pagasta augkopības saimniecība “Lielozoli”, ko vada Lauris Lipskis kopā ar ģimeni, ir piemērs, kā no vienkāršas veidojas moderna saimniecība. Pedagogi apmeklēja arī piena lopkopības saimniecību “Sprūževa M,” kur īpašnieks Kaspars Melnis un fermas vadītājs Nikolajs Semenecs izrādīja saimniecību un dalījās pieredzē par piena lopkopību, fermu konstrukcijām un moderno tehnoloģiju pielietošanu.

Apmācības organizēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs sadarbībā ar Zemkopības ministriju, Lauku atbalsta dienestu, Izglītības un zinātnes ministriju un lauksaimniecības izglītības iestādēm. Pasākuma foto apskats atrodams mājaslapā malnavaskoledza.lv.