Meža olimpiāde pamatskolas skolēniem par skābekļa vairošanu

Lai veicinātu skolēnu veselību un izpratni par mežu kā skābekļa avotu, 1.–9. klašu skolēnus aicina piedalīties Meža olimpiādē, un visa mācību gada garumā vairot skābekli, vingrojot un mācoties ārā, kā arī stādot un kopjot kokus.

Lai tuvinātu vispārizglītojošo skolu mācību procesu dabai, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sadarbībā ar Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) Meža olimpiādi organizē jau kopš 2005. gada. Meža olimpiādes ilggadējie atbalstītāji ir Valsts izglītības satura centrs un Eiropas Meža pedagoģijas organizācija (forestpedagogics.eu).

“Šogad Meža olimpiādē liela loma būs regulārām fiziskām aktivitātēm dabā, svaigā gaisā – skolēniem būs jāveic konkrēti sportiskie un arī praktiskie uzdevumi. Iedvesmai aicinām izmantot Latvijas olimpiešu sagatavotos vienkāršos vingrinājumus dabā, kā arī jau gatavos Olimpisko pārgājienu maršrutus, kurus ikviens var brīvi iziet valsts mežos,” stāsta LVM vides izglītības vadītāja Līga Abizāre. Konkursa nolikums – tīmekļvietnē lvm.lv.

Meža olimpiādē šogad skolēnu galvenais uzdevums ir vairot skābekli: 1) savā ķermenī – ejot mācīties un vingrot mežā vismaz reizi mēnesī. To iespējams darīt jebkurā mežā dažādos gadalaikos, iedvesmojoties no LVM un LOK sagatavotajām idejām izzinošiem pārgājieniem, vairāk informācijas – lvm.lv/pargajieni; 2) visā pasaulē – sējot un audzējot kokus. To var darīt rudenī, salasot un iestādot zīles, ziemā, rūpējoties par iestādītiem kokiem, kā arī pavasarī, ievācot no čiekuriem jaunas priežu un egļu sēklas (vairāk informācijas skabeklis.lv).

Lai saņemtu novērtējumu, skolotājiem jāreģistrē mācību gada laikā ar klasi veiktie Meža olimpiādes uzdevumi lvm.lv vēlākais līdz 2023. gada 14. aprīlim. Papildu balvas var iegūt, ja skolotāji iedvesmojuši arī citus vairot skābekli, publicējot savas aktivitātes arī skolas vai skolotāju sociālā tīkla Facebook publiskajos kontos un atzīmējot šīs publikācijas ar mirkļbirkām #mezaolimpiade, #skabeklis, #LatvijasValstsMezi.

Visas klases, kas reģistrējušas paveiktos uzdevumus, saņems Atzinības diplomus un sēklas jaunam mežam, bet aktīvākie dalībnieki, kuri veikuši uzdevumus uzcītīgi un regulāri, reģistrējot visvairāk skābekļa vairošanas dienas un publicējot tās arī Facebook sociālajā tīklā, iegūs dāvanu kartes stādu iegādei. Savukārt visčaklākajai klasei būs bezmaksas autobuss ekskursijai uz Latvijas Meža dienām Tērvetē maija beigās. Meža olimpiādes rezultātus dalībnieki saņems e-pastā 24. aprīlī, kā arī tie tiks publicēti “Latvijas valsts mežu” sociālā tīkla Facebook kontā.