Ražas atlikumus var piedāvāt medniekiem

Kad dārzos beigusies ražas novākšana, dārzkopji un privāto dārzeņu audzētāji bieži bojātos vai liekos dārzeņus un augļus aizved un izber mežmalā vai mežā. Tomēr lietderīgāk un daudz labāk būtu nevis dārzeņus izmest mežā pašu brīvi izvēlētā vietā, bet gan sazināties ar vietējiem vai vienkārši sev pazīstamiem medniekiem un piedāvāt šos ražas atlikumus viņiem.

Izmetot ražas atlikumus mežā, meža dzīvniekiem var radīt vairāk problēmu, nekā labuma. Ja vienlaikus izliek lielu sulīgās barības daudzumu, kas piesaista dzīvniekus, un ja tas ir tuvu jaunaudzei, tad dzīvnieki grauž jauno kociņu atvases, lai sabalansētu barību. Tāpat dzīvnieki pierod, ka konkrētajā vietā ir lielāks barības daudzums, kura ziemā tur tomēr nebūs. Barība ir jāizvieto dozēti, saskaņā ar noteikumiem, lai ierobežotu arī Āfrikas cūku mēra izplatību.

Mednieki jūsu izaudzēto nogādās piebarošanas vietās pakāpeniski. Turklāt piebarošanas vietas ir ierīkotas tur, kur tās netraucē mežkopībai. Tāpat mednieki regulāri rūpējas, lai piebarošanas vietā barība būtu visu ziemu, kā arī būtu pieejami mikroelementi, skaidro Latvijas Mednieku asociācija (latma.lv).