Produktu konkursā “Novada Garša” ražotājiem no Latgales sudraba un bronzas medaļas

Pagājušās nedēļas nogalē apbalvoti skolu pavāru un pārtikas produktu kvalitātes un publiskā sektora ēdinātāju pavāru konkursa “Novada garša 2022” uzvarētāji. Noslēguma pasākumā Hanzas peronā Rīgā varēja iepazīt arī labākos vietējās produkcijas ražotājus, mājražotājus un ēdienu gatavotājus no visas Latvijas. Zīmols “Novada garša” ir ilgtspējīga vietējās pārtikas sistēma, kas nodrošina Latvijas izcelsmes pārtikas produktu izsekojamību un kvalitāti.

Produktu kvalitātes konkurss “Novada Garša” notika jau trešo gadu, ko rīko Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs sadarbībā ar Pavāru klubu. Ražotāju interese par to aizvien pieaug – ja pirmajā gadā konkursā piedalījās 29 ražotāji ar 71 produktu, pērn vērtēti tika 164 produkti, tad šogad 73 ražotāju iesniegto produktu skaits sasniedza jau 205! Kopumā konkursā iegūtas 102 medaļas, no tām sešas – zelta. Žūrijā bija gan pašmāju, gan Igaunijas, Itālijas, Ukrainas šefpavāri, Jauno pavāru kustības pārstāvji, kā arī pārtikas tehnologi no Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes. “Šis konkurss ir lieliska iespēja arī profesionālo skolu audzēkņiem pilnveidot savas praktiskās iemaņas viesmīļa darbā. Produktu kvalitātes konkursā mums palīdzēja 41 students no četrām skolām – Dobeles Amatu vidusskolas, Restorānu servisa skolas, Rīgas tūrisma un radošās industrijas, kā arī Ogres tehnikuma,” atzina Pavāru kluba prezidente Svetlana Riškova.

  

Produktu kvalitātes konkursā godalgotās vietas ieguva vairāki Latgales ražotāji:

SIA “Brovar” (Varakļāni) stiprais alkoholiskais dzēriens “Rabarbers” saņēma bronzas medaļu. Uzņēmums piedāvā dzērienus, kas gatavoti no pašu mājās ievāktiem augļiem un ogām. Ražotnē darbojas visa ģimene, dabīgajiem produktiem netiek piejaukti sīrupi vai krāsvielas.

SIA “Plašumi” (Rēzeknes novada Čornajas pagasts) medus ar smiltsērkšķiem ieguva sudraba, bet medus ar sausseržiem – bronzas medaļu. Saimnieki nodarbojas ar biškopības produkcijas ražošanu. Bišu novietnes ir izvietotas vairākās vietās Rāznas nacionālā parka teritorijā, kur bites var ievākt medu ekoloģiski tīrās un bioloģiski daudzveidīgās pļavās, mežos, purvos, kur nav attīstīta intensīva lauksaimniecība.

SIA “Revima” (Līvānu novada Turku pagasts) produktu “Meža kolekcija” diendusa saņēma sudraba, bet asumiņš (klasiskais) – bronzas medaļu. Uzņēmums ražo dažādus produkcijas veidus no ķiplokiem. Ģimenē ķiploku audzēšana mantota no vecvecākiem, un šobrīd saimnieki piedāvā jau 30 dažādus ķiploku produktus – ķiploku ziedu pastas ar dillēm, baziliku, upenēm u.c., dažādas asās mērcītes, sīrupus zupām un gaļas ēdieniem, ķiploku karameles, marmelādes un želejas konfektes.

SIA “Safīra L” (Rēzekne) tomātu pulveris novērtēts ar bronzas medaļu. Uzņēmums piedāvā augļu, ogu un dārzeņu pulverus, bezglutēna un vegānisko konditoreju, ko ērti uzglabāt un arī nesezonā dažādot savu ēdienkarti. Konditorejas izstrādājumi, kurus var izmantot kā garšīgus našķus ikdienā vai svētku reizēs, piemēroti arī cilvēkiem, kuri savā uzturā nelieto glutēnu un dzīvnieku valsts izcelsmes produktus.

SIA “Vlakon” (Rēzeknes novada Sakstagala pagasta Pērtnieki) atdzesēta karpas fileja saņēma bronzas medaļu. Pērtniekos visu gadu piedāvā dažādu veidu pašu audzētās svaigās un savā zivju cehā apstrādātās zivis. Dīķos tiek audzētas foreles, karpas, stores, nelielā daudzumā arī karūsas, asari, raudas, līdakas un sami. Teritorijā izveidoti un aprīkoti arī zivju dīķi makšķerniekiem.

ZS “Eži” (Krāslavas novada Konstantinovas pagasts) saņēma četras medaļas – ābolu–upeņu sula, ābolu–ķiršu sula, ābolu sula un tomātu sula novērtētas ar bronzu. Saimniecība piedāvā 100 % dabīgas sulas, tāpat ir iespēja spiest sulas pēc individuāla pasūtījuma no pasūtītāja izejvielām. Šobrīd dārzos aug ābeles, bumbieres, krūmmellenes, aronijas, bet tomāti – siltumnīcās.

Ilgas Ivanovas (Ludzas novada Zaļesjes pagasts) ražotais vīgriežu sīrups saņēma sudraba medaļu. Saimniecībā Latvijas pierobežā tiek audzētas melones, arbūzi, ķirbji, un saimnieki sniedz arī lauku tūrisma pakalpojumus. Ilga gatavo arī priežu čiekuru ievārījumu un priežu pumpuru sīrupu. Ivanovu ģimene ir arī lieliski amatnieki un piedāvā paraugdemonstrējumus un darbošanos dažādās radošajās darbnīcās.

ZS “Līdumi” (Gunta Some, Daugavpils novada Višķu pagasts) ieguva divas medaļas – Latgolys zīdu mads un Piparmētras medū saņēma sudrabu. Saimniecībā bišu sanoņa dzirdama jau vairāk nekā 40 gadus. Dabiskās pļavas, meži un dārzi ļauj bitēm ievākt gan tīru, daudzveidīgu, bioloģisku medu, gan ziedputekšņus, gan vienu no pasaulē bagātīgākajiem dabas vitamīnu produktiem – bišu maizi.

Skolu pavāru konkursa “Mana novada garša” finālisti tika noskaidroti jau jūnija sākumā – pusfinālā Smiltenes tehnikumā. Tajā piedalījās septiņas pavāru komandas, no kurām finālā iekļuva trīs – V. Plūdoņa Kuldīgas vidusskola un divas komandas no “Baltic Restaurants Latvija”. Fināla uzvaras laurus šogad plūca Kuldīgas pavāres Solvita Bitte un Laura Jansone! Otrajā vietā – “Baltic Restaurants Latvija” pavāri Sandijs Volinskis un Lilita Lukina, bet trešajā – šī paša uzņēmuma pavāres Veronika Golosova un Nadežda Bāra.

Jau trešo gadu pēc kārtas ražotāji savus produktus veltīja arī labdarības izsolei. Iegūtie naudas līdzekļi – 1127 eiro, nu jau tradicionāli nonāca pie biedrības “Lielas rūpes par mazajiem,” kas Bērnu slimnīcā rūpējas par mazuļiem, kuri tur ārstējas vieni paši.

Ar pilnu medaļu sadalījumu var iepazīties tīmekļvietnes novadagarsa.lv sadaļā Aktualitātes.