“Brīvvalsts dārgumu namā” viesojās kolekcionārs Gaidis Graudiņš

Jaunajā izstāžu namā plāno rīkot arī kultūras pasākumus

5. septembrī apritēja mēnesis, kopš Rēzeknē darbojas “Brīvvalsts dārgumu nams”. Šajā kultūrvietā aplūkojami vēsturiski un unikāli priekšmeti no dažādām privātkolekcijām, kas vēsta par laika posmu no Latvijas Brīvības cīņām līdz Otrā pasaules kara sākumam, kā arī apskatāma gleznu galerija, kurā redzamie darbi saistīti ar Latgali.

Kā atklāj izstāžu nama vadītāja Jolanta Leitāne, tad Rēzeknes pilsētas svētku laikā (5.–7. augustā), kad izstāžu nams pirmo reizi uzņēma apmeklētājus, nepilnās trīs dienās te paviesojās ap 750 cilvēki. “Pirmajā pēcsvētku darba dienā jau no paša rīta cilvēki zvanīja un no tuvākām un tālākām vietām pieteica grupu ekskursijas, kas jau ir līdz pat novembrim,” stāsta J. Leitāne, atklājot, ka arī pašlaik interese par jauno kultūrvietu nav mazinājusies un namu un tā dārgumus aplūkojoši jau vairāk nekā 1400 apmeklētāju.

Viens no visbiežāk uzdotajiem jautājumiem, kas izskan no apmeklētājiem, esot par ēkas vēsturi. “Kādreiz te ir bijis pudeļu nodošanas punkts, tad šī ēka ilgu laiku bija neapdzīvota. Novadpētnieks V. Nikonovs ir stāstījis, ka viņš atceras to, ka 60. gados te ir bijis skārda cehs. Savukārt cilvēki, kas izpētījuši senās publikācijas par pilskalna vēsturi, zina stāstīt, ka te cara laikā arī esot bijis lauksaimniecības tehnikas izstāžu nams. Interesanti, ka esam noslēguši šo ciklu, – izstāžu nams atkal ir kļuvis par izstāžu namu,” stāsta J. Leitāne.

“Brīvvalsts dārgumu nams” ir biedrības “Dzimtā zeme”, kurā apvienojušies ar Rēzekni saistīti cilvēki, izlolota iniciatīva. “Šajā biedrībā darbojas uzņēmēji, kolekcionāri, kultūras sfēras pārstāvji, cilvēki, kuri ir ieinteresēti, lai Rēzeknē taptu kas jauns, vērtīgs un paliekošs. Ir padomā arī dažādu kultūras un sporta pasākumu rīkošana,” stāsta izstāžu nama vadītāja.

“Nama otrā stāva “Baltajā zālē” notiks dažādi nelieli kultūras pasākumi, piemēram, grāmatu atvēršanas svētki. Mūsu kolekcionāri kolekcionē ļoti dažādas lietas, tādēļ ir idejas, ko vēl te nākotnē varētu izstādīt,” saka J. Leitāne, piebilstot, ka izstāžu namā esošā pamatekspozīcija pilnībā būs nokomplektēta 18. novembrī. Viņa atklāj, ka, lai izglītotu jauno paaudzi, “Brīvvalsts dārguma nama” komanda vēlas iesaistīties arī kultūrizglītības programmā “Latvijas skolas soma” un sadarbībā ar dažādu jomu speciālistiem skolēniem un studentiem organizēt izglītojošas nodarbības un seminārus par vēsturiskām tēmām.

27. augustā “Brīvvalsts dārgumu namā” viesojās īpašs ciemiņš – kultūras mecenāts, kolekcionārs Gaidis Graudiņš. Šajā dienā Graudiņa kungam tika pasniegts biedrības “Dzimtā zeme” Goda biedra diploms par ieguldījumu “Brīvvalsts dārgumu nama” pamatekspozīcijas izveidē un nopelniem biedrības labā.

“Brīvvalsts dārgumu nams” individuālus apmeklētājus pieņem nedēļas nogalēs, savukārt interesentu grupām jāpiesakās pa tālr. 25575555 vai rakstot uz e-pasta adresi pasts@dargumunams.lv.

No kreisās: Andris Kudlāns, kolekcionāra Gaida Graudiņa dzīvesbiedre Ingrīda, kolekcionārs, biedrības “Dzimtā zeme” biedrs Jānis Vigups, “Brīvvalsts dārgumu nama” vadītāja Jolanta Leitāne; centrā – mecenāts G. Graudiņš

 

Ingas Kaļvas-Miņinas teksts