Rikšotāju zirgu sacensību “Latgales kauss” šogad paliek Ludzas novadā

Sacensībās piedalījās braucēji no Gulbenes, Jēkabpils, Ludzas, Balvu un Krāslavas novada

Aizvadītā sestdiena Latgales rikšotāju zirgu audzētājiem bija liela diena, jo nu jau četrpadsmito gadu pēc kārtas Ludzas novada Pušmucovas trasē par prestižo Latvijas Zirgaudzētāju biedrības ceļojošo “Latgales kausu” cīnījās braucēji no Gulbenes, Jēkabpils, Ludzas, Balvu un Krāslavas novada. Sacensību dalībnieki pirms starta dalījās savās emocijās.

Inese Berga no Gulbenes novada šoreiz sacensībās startēja ar diviem zirgiem, un viens no tiem – 13 gadus vecais rikšotājs Atonas.

“Ludzas kausu ir gadījies vinnēt, Latgales kausu nē. Nav vēl veicies. Kurš ar zirgiem ir “saslimis”, tas jau trenē un brauc uz sacensībām visu laiku. Tur jau par grūtumu nav runa, tur jau runa ir par azartu, par patikšanu, kad vienkārši to vajag darīt,” teic I. Berga.

Evelīnai Koledai ir 25 gadi, viņa strādā algotu darbu Daugavpilī, bet itin bieži brauc uz Krāslavu, lai trenētu savu rikšotāju un gatavotos sacensībām. Pērn viņa spraigā cīņā jau izcīnīja “Latgales kausu”. Braucēja atzīst – lai kā sagatavotu zirgu sacensībām, vienmēr pastāv faktori, kas var ietekmēt skrējiena rezultātu.

Savus divus zirgus Ludzas novada Isnaudas pagasta iedzīvotāja Ilona Malahova gatavojusi sacensībām ar pacietību un mīlestību.

“Ar Salamandru braucu jau astoto sezonu. Mēs ar viņu piedalījāmies sacensībās gan Lietuvā, gan Igaunijā. Mēs esam vinnējušas “Latgales kausu” un arī sacensībās “Latvijā dzimis”. Saņēmām balvu “Ātrākais Latvijā dzimis zirgs.” Tas bija pirms diviem gadiem. Otrai ķēvītei Sarai Lou ir 6 gadi. Trenējamies, braucot pa ceļa malu, četras–piecas reizes nedēļā. Braucam 10–12 kilometrus,” stāsta I. Malahova.

Sandra Soikāne no Ludzas novada stāsta, ka zirgi viņas dzīvē ir bijuši jau no bērnības un rikšotāju audzēšana, trenēšana ir viņas sirdsdarbs un lielā mīlestība. Sandra atzīst, ka par uzvaru viņa apbalvo savu zirgu ar āboliem, burkāniem, tomēr viņa uzskata, ka treniņi un sacensības ir rikšotāja darbs: “Es nepiekrītu tam, ka zirgs ir kā bilde mājās. Ja viņam ir jāskrien, tātad ir jāskrien. Nav jau tik traģiski, varbūt tā izskatās no malas. Man šodien ir divi zirgi ViktoryBoy un otrs ir Jam Star. Es šodien ar viņiem lepojos.”

Sacensību organizētāja, komentētāja un arī sacensību galvenā tiesnese Inese Ruskule atzīst, ka prognozēt, kurš no braucējiem uzvarēs, nav iespējams, jo situācijas ir ļoti dažādas, tāpēc skatītājiem, kuru uz sacensībām šogad sabrauca itin daudz, intriga saglabājas līdz pat pēdējām sekundēm.

Rikšotāji Latgalē joprojām tiek audzēti, trenēti un arī piedalās dažādās sacensībās, nesot Latgales vārdu pasaulē, stāsta Inese Ruskule: “Lielākie mums ir Nikolajs Galiļejevs no Krāslavas novada, Sandra Soikāne no Ludzas novada. Viņi ir saglabājuši savas pozīcijas, turpina audzēt kumeliņus, un Latgalē dzimušie zirgi veiksmīgi startē arī ārzemju hipodromos.”

Rikšotāju sacensības Ludzas novadā izvērtās itin spraigas. Par uzvarētāju un kausa ieguvēju šoreiz kļuva Ilona Malahova no Ludzas novada ar savu rikšotāju Sara Lou, ziņo Latvijas sabiedriskie Mediji ( www.lsm.lv).

Naskā rikšotāja Sara Lou nepievīla savu saimnieci Ilonu Malahovu (no labās)