Ozolaines pagastā atklāj vairākus vides objektus

Lielizmēra nosaukums Holivudas stilā un ar grafiti apgleznotas ūdens mucas

29. jūlijā Rēzeknes novada dienu laikā pirmo reizi tika svinēti Ozolaines pagasta Pleikšņu ciema svētki! Vakara pirmajā daļā pasākums notika tā sauktās Centrālās ielas sākumā, iebraucot no Rēzeknes puses Pleikšņu ciemā. Bet otrajā daļā – Pleikšņu kalnā.

Pasākuma pirmajā daļā cilvēki tika aicināti pulcēties un kopīgi atklāt Centrālo ielu (1,4 km) pēc pilnīgas rekonstrukcijas. Pleikšņi ir visvairāk un visblīvāk apdzīvotais ciems Ozolaines pagastā – tajā pastāvīgi dzīvo gandrīz 800 iedzīvotāju, bet arī daudzi pilsētnieki te brauc uz saviem mazdārziņiem. Pēc Ozolaines pagasta pārvaldes vadītāja Edgara Blinova svinīgas uzrunas tika pārgriezta sarkanā lentīte, bet Ozolaines tautas nama folkloras kopa “Zeiļa” apdziedāja ceļu, vēlot labu un drošu braukšanu visiem. Turpinājumā notika skriešanas sacensības “Noskrien Pleikšņus!” 3 km garā posmā, noslēdzoties tā sauktajā Pleikšņu kalnā, kur notika vakara otrā daļa.

Pleikšņu kalns ir visaugstākā vieta apkārtnē – 204,9 metri virs jūras līmeņa. No šīs vietas paveras fantastisks skats uz Rēzeknes pilsētu un novadu. Vēloties šo vietu padarīt sakoptāku, šī gada laikā tika uzrakstīti un atbalstīti vairāki projekti, saņemot līdzfinansējumu. Projektu rezultātā gandrīz pašā kalna virsotnē tika uzstādīti lielizmēra burti ar ciema nosaukumu, paralēles velkot ar Holivudu. Savukārt vecajām ūdens mucām, kas joprojām pilda ūdenskrātuves funkciju, tika noņemts vecais krāsojums, tās tika speciāli apstrādātas un nu ieguvušas jaunu vizuālo veidolu grafiti stilā. Kalnā savas uzrunas sanākušajiem veltīja pagasta vadītājs Edgars Blinovs un kooperatīva “Daina” priekšsēdētāja Tatjana Sedova. Starp abiem jaunajiem vides objektiem kopīgi tika pārgriezta sarkanā lentīte, un gan Edgaram Blinovam, gan Tatjanai Sedovai tika dots uzdevums pielikt arī savu roku mucu dizaina tapšanā.

Vides objekts – lielie burti ar ciema nosaukumu – tapa, saņemot līdzfinansējumu Rēzeknes novada pašvaldības Kultūras pārvaldes Radošo darbu finansēšanas konkursā. Ozolaines pagasta pārvaldes un tautas nama ideju projektā “Simpozijs “Tiekamies Pleikšņos!”” realizēja Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas pedagogi Gunārs Klaučs un Andris Anspoks. Savukārt atjaunot un modernizēt blakus esošās 36 gadus vecās mucas palīdzēja grafiti mākslinieki Artis Andrejevs un Valters Murāns. Mucas dizains ietver gan Ozolaines pagastam raksturīgo simbolu – zīles, gan arī pašus nosaukumus “Ozolaine”, “Pleikšņi”, bet mucu galos kaligrāfiskā grafiti rakstības stilā “iekodēti” Ozolaines pagasta himnas vārdi.

Pasākumā tika apbalvoti arī “Noskrien Pleikšņus!” skrējiena dalībnieki! Sacensībās piedalījās 15 skrējēji. Rezultātā, 3 km distanci pieveicot 14 minūtēs un 26 sekundēs, par 3. vietas ieguvēju kļuva Aleksejs Zaicevs, 2. vietu, ar laiku – 14 minūtes un 17 sekundes, izcīnīja Guntis Rasims, bet par līderi kļuva Sofija Kolosova, uzrādot laiku – 14 minūtes un 13 sekundes. Svinīgajai pasākuma daļai noslēdzoties, sanākušos pasākuma viesus steidza priecēt ilggadējā populārā Rēzeknes grupa “Vremja tepla”, bet folkloras kopa “Zeiļa” tikmēr cienāja svētku svinētājus ar sezonālu zupu, kas tika vārīta uz ugunskura turpat, kalna virsotnē, informē Ozolaines tautas nama vadītāja Santa Ostaša.

   

Liānas Runčas foto