Ludzā aizvadīts forums programmas “Ģimenēm draudzīgākā pašvaldība” ietvaros

Bija iespēja uzklausīt Ludzas, Līvānu, Rēzeknes un Balvu vietvaru pārstāvju paneļdiskusiju

Ludzā aizvadīts jau otrais Sabiedrības integrācijas fonda organizētais reģionālais pasākums. Tas rīkots programmas “Ģimenēm draudzīgākā pašvaldība” ietvaros ar mērķi sniegt iespēju visu Latvijas pašvaldību pārstāvjiem kopā ar saviem bērniem doties pieredzes apmaiņas vizītē uz kādu no pašvaldībām, tādējādi ļaujot klātienē iepazīt uzņemošās pašvaldības paveikto ģimeniskas vides veidošanā saviem iedzīvotājiem.

“Esam gandarīti, ka mūsu sen lolotā ideja par iespēju pašvaldību pārstāvjiem veidot pieredzes apmaiņas vizītes, kurās viņi varētu klātienē dalīties labajos piemēros, šogad ir rezultējusies ar jau otro tik brīnišķīgo pasākumu. To mums palīdzēja īstenot Ludzas novada pašvaldība, kas 2020. gada konkursā tika atzīta par ģimenei draudzīgāko pašvaldību Latvijā. Laipnā un atsaucīgā uzņemšana, rūpīgi izplānotā ekskursijas programma un sagādātie pārsteigumi ļāva ikvienam dalībniekam izbaudīt ludzāniešu viesmīlību, par ko sakām lielu paldies! Šeit vienmēr ir prieks atgriezties un redzēt aizvien jaunas ģimenēm draudzīgas iniciatīvas, ko novads realizē,” uzsver Sabiedrības integrācijas fonda Sekretariāta direktora vietnieks Reinis Lasmanis.

Ņemot vērā, ka reģionālais pasākums tika plānots ģimenēm draudzīgs, par saistošu un interesantu saturu bija padomāts gan pieaugušajiem apmeklētājiem, gan viņu bērniem.

Pasākuma ietvaros dalībniekiem bija iespēja uzklausīt Ludzas, Līvānu, Rēzeknes un Balvu vietvaru pārstāvju paneļdiskusiju, kurā tika aktualizēti dažādi ar mājokļu nodrošinājumu saistīti jautājumi. Ar vieslekciju “Kur “dzīvo” mūsu emocionālā labklājība” uzstājās Haralds Burkovskis. Tikmēr jaunākos apmeklētājus priecēja Dirty Deal Teatro ar izrādi “Kā saule gadījās” un “Laboratorium” šovs, kā arī saldējuma darbnīca.

Dienas otrajā daļā Ludzas novada pašvaldība pasākuma dalībniekiem bija sagatavojusi ekskursijas programmu, iepazīstinot ar novadā paveikto ģimeniskas vides veidošanā.

Ludzas novada domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs stāsta: “Bija prieks dalīties pieredzē un uzņemt viesus mūsu novadā. Uzskatu, ka konkurss “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” ļāva mums palūkoties uz paveiktajiem darbiem un sniegto atbalstu mūsu iedzīvotājiem no cita skatupunkta. Savukārt 2020. gadā iegūtā uzvara konkursā dod stimulu augt un attīstīties arī turpmāk, taču nu jau lielāka – jaunizveidotā – novada labā, lai katra vieta mūsu novadā kļūst par ģimenēm draudzīgāku. Diskusijai izvēlēta aktuāla tēma par dzīvojamo fondu, tā ir problēma, ar ko saskaramies mēs un blakus novadi. Tādēļ saruna izvērtās konstruktīva, un šāda veida pieredzes apmaiņa nāk par labu ikvienai pašvaldībai. Arī citām pašvaldībām iesaku piedalīties, izmēģināt spēkus šajā konkursā, jo tā ir lieliska iespēja ne vien kritiski novērtēt paveikto, bet arī mērķtiecīgi uzlabot pašvaldības darbu un atbalstu, ko varam sniegt, tāpat arī aizņemties idejas no labās prakses piemēriem, tās realizējot.”

Pirmais šāds pasākums šī gada jūlijā notika Smiltenē. Savukārt septembrī tiks uzsākta konkursa “Ģimenēm draudzīgākā pašvaldība 2022” nākamā kārta, kuras laikā visu Latvijas pašvaldību pārstāvjiem būs nepieciešams iesniegt datus par pašvaldību sniegtajiem pakalpojumiem, ievadot datus Sabiedrības integrācijas fonda sagatavotajās anketās.

Jau ziņots, ka Sabiedrības integrācijas fonda rīkoto konkursu “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība 2022”  plānots uzsākt 2022. gada rudenī, un tajā tiks vērtēti pašvaldību sniegtie dati, ņemts vērā 2021. gada nogales iedzīvotāju sniegtais vērtējums par pašvaldībām, kā arī vērtēšanas komisijas iegūtie dati par iedzīvotājiem pieejamajiem pakalpojumiem ģimeņu atbalstam.

Noslēgumā viena no 43 pašvaldībām, kas tiks atzīta par ģimenei draudzīgāko valsts mērogā, saņems naudas balvu vismaz 25 000 eiro apmērā. Savukārt katras pašvaldību grupas uzvarētājs – balvu vismaz 15 000 eiro apmērā. Kopējais konkursa naudas balvu fonds, kas tiks sadalīts starp uzvarētājpašvaldībām, būs 100 000 eiro.

Konkurss norisinās jau kopš 2017. gada, un tā primārais mērķis ir izcelt labākos piemērus un risinājumus, kā pašvaldības rūpējas par ģimenēm, vienlaikus veicinot arī iedzīvotāju iesaisti sev svarīgu jautājumu risināšanā. Līdztekus konkurss veido vidi arī pašvaldību draudzīgai sāncensībai, tādējādi mudinot tās attīstīt aizvien plašāku un pieejamāku ģimenēm paredzēto pakalpojumu klāstu, teikts Sabiedrības Integrācijas fonda sabiedrisko attiecību speciālistes Zanes Jēkabsones sagatavotajā preses relīzē.

Foruma dalībnieki iepazīstas ar stāstījumu par nesen atjaunoto Ludzas sinagogu

Renāra Kora foto