Godināja Rēzeknes novada “Gada uzņēmējus 2021”

30. jūlijā noslēdzās šīgada Rēzeknes novada dienas ar plašu svētku programmu un daudzveidīgiem piedāvājumiem no Maltas apvienības pārvaldē ietilpstošajiem pagastiem. Taču visu jūliju Rēzeknes novada dienu pasākumi notika arī pārējās četrās apvienības pārvaldēs – Viļānos, Nautrēnos, Dricānos un Kaunatā. Katrā no tām tika sumināti arī konkursa “Gada uzņēmējs 2021” dalībnieki.

Tradicionāli Rēzeknes novada pašvaldībā labākos uzņēmējus godina 19. martā, Jāzepa jeb Saimnieku dienā, un šogad šai tradīcijai apritēja jau desmit gadi. Taču diemžēl jau vairākus gadus šie svētki tika atlikti valstī noteikto ierobežojumu dēļ, bet jau divus gadus uzņēmēji sveikti Rēzeknes novada dienu pasākumos katrā apvienībā atsevišķi. Šoreiz konkursam tika pieteikti 14 pretendenti astoņās nominācijās, devītajā (“Gada darba devējs”) pretendenti tiek vērtēti atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta datiem.

Pretendentus vērtēja Rēzeknes novada domes izveidota un apstiprināta vērtēšanas komisija: Rēzeknes novada domes deputāte Ērika Teirumnieka, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Rēzeknes biznesa inkubatora vadītāja Skaidrīte Baltace, Nautrēnu apvienības vadītāja Līvija Plavinska, Tautsaimniecības attīstības jautājumu pastāvīgās komitejas priekšsēdētājs Georgijs Jevsikovs un Attīstības plānošanas nodaļas vadītājs Edmunds Džiguns.

Nominācijā “Gada jaunais uzņēmums” apbalvota SIA "Māja pie ezera" (saimnieki Līga un Aivars Kozlovski, Maltas apvienības pārvalde) par gaumīgo namiņu, kas ērti iekārtojies uzkalniņā Umaņu ezera krastā Pušas pagastā un uzbūvēts 2021. gadā. Aktīvās atpūtas cienītājiem saimnieki piedāvā iznomāt laivu, SUP dēļus un kubulu ar hidromasāžu.

“Gada tūrisma pakalpojuma sniedzējs” – SIA "MyKayak" (īpašnieks Ivo Keišs, atpūtas parks "Priežvanagi", Dricānu apvienības pārvalde) atpūtas parks savu aktīvo tūrisma darbību Kantinieku pagastā uzsāka 2019. gada rudenī. Tiek piedāvāti izbraucieni pa upi smailītēs vai vienvietīgos tūrisma kajakos, bet tiem, kas meklē mieru un atpūtu, pieejama spēcinoša pirts un karsts kubuls. Teritorija ir astoņus hektārus liela, kur nav ne televizora, ne interneta, saimnieki kā galveno vērtību akcentē atpūtu un dabu.

“Gada lauksaimniecības uzņēmums” – lauksaimnieks Ilgvars Leiņa (Kaunatas apvienības pārvalde) pašlaik apsaimnieko 260 ha lauksaimniecības zemes, no kuriem 100 ha ir graudaugu sējumi, savukārt pārējās ir ganības un zālāju pļavas. Pašlaik ganāmpulkā ir 130 liellopi, tostarp 70 govis. “Tuvākajos nākotnes plānos gribētos līdz galam pabeigt fermu, jo daļu paši savām rokām uzcēlām, bet pagaidām otra daļa vēl ir bez jumta,” saka saimnieks.

“Gada inovācijas ieviesējs” – IK "Healthy Snacks" (saimnieki Aleksejs un Jūlija Daņiļini, Nautrēnu apvienības pārvalde). Rēzeknes novada Ilzeskalna pagastā top inovatīvi un veselīgi pārtikas produkti no bioloģiski audzētiem griķiem. Saldie batoniņi “Griski” ir bez pievienota cukura, to sastāvā ir tikai zaļie griķi un žāvēti augļi – dateles, mango, avenes, ananāsi, kā arī sezama sēklas. Ieviestās inovācijas ideja izstrādāta un attīstīta uzņēmuma iekšējā vidē, tā ir balstīta zinātnē un pētniecībā, sadarbojoties ar Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas pētniekiem.

“Gada ģimenes uzņēmums” – zemnieku saimniecība "Laksteigola" (Katkovsku ģimene, Kaunatas apvienības pārvalde) Stoļerovas pagastā darbību uzsākusi 1995. gadā, sākotnēji apvienojot spēkus brāļa un māsas ģimenēm kopā. Laika gaitā saimniecību pilnībā pārņēma Katkovsku ģimene. Bioloģiskajā zemnieku saimniecībā tiek apstrādāti 60 hektāri zemes: 10 ha tiek sēti graudi, kā arī iekopts mazdārziņš un audzēti kartupeļi gan sev, gan mājlopiem. Pienu saimniecībā saražo ap 70 tonnām gadā. Lielais spēks ir ģimene ar mammu Tatjanu priekšgalā.

“Gada amatnieks/ mājražotājs” – IK "LoBumeņš" (īpašnieks Jānis Silabriedis, Nautrēnu apvienības pārvalde). Gaļas kūpinātava Lendžu pagasta “Ceplīšos” darbību uzsāka 2019. gadā. Pirmos gadus gaļu pirkuši tirgū, bet šobrīd sadarbojas ar “Rēzeknes Gaļas kombinātu”. Kūpinātie gaļas izstrādājumi kļuvuši iecienīti ne tikai Rēzeknes novadā, bet arī Madonā, Ludzā, Varakļānos, Jēkabpilī un Daugavpilī.

 

“Gada uzņēmums – VIP (vietējās identitātes produkts)” apbalvota Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība "Viļāni" (Viļānu apvienības pārvalde). Uzņēmums nodarbojas ar svaigpiena savākšanu un pārdošanu. Nelielu daļu savāktā bioloģiskā piena LPKS "Viļāni" pārstrādā savā ražotnē ar zīmolu “Bryunaļa”.

“Gada darba devējs” – SIA "Vlakon" (Viļānu apvienības pārvalde) strādā jau vairāk nekā 20 gadus un pašlaik nodarbina 170 cilvēkus. Pamatnodarbošanās ir dolomīta atradnes “Pērtnieki” izstrāde Sakstagala pagastā, piedāvājot klientiem smilti, granti un 35 dažādu frakciju dolomīta šķembas. 2020. gadā izveidota asfaltbetona rūpnīca. Otrs uzņēmuma darbības veids ir akvakultūra. Pērtniekos audzē foreles, karpas un stores, kas pēc tam tiek ielaistas tīros, ūdens caurtekošos dīķos – bijušajās dolomīta atradņu vietās, kur ūdeni un straumi rada avoti. 2016. gadā uzbūvēts zivju pārstrādes cehs.

Šīgada konkursa uzvarētāji saņēma īpašu balvu – dizaina objektu, kas ataino gaišo un reizē arī sarežģīto ceļu uz panākumiem. Šoreiz balva vizuāli atšķīrās no iepriekšējiem gadiem, to pēc savas oriģinālās idejas veidoja metāla mākslinieks Norberts Kudiņš.

(Skaidrītes Svikšas teksts. Izmantoti Rēzeknes novada pašvaldības sagatavoties nominantu apraksti. Fotogrāfiju autores: Ilze Sondore, Dagnija Bernāne, Anna Rancāne, Madara Bērtiņa.)