Viena no labākajām šuvējām "Nemo" – Natālija Križanovska

Savā profesijā strādā jau 30 gadus

Natālijai Križanovskai Krāslavas šūšanas uzņēmums “Nemo” ir pirmā un vienīgā darba vieta jau 30 gadus. Viņa ir viena no uzņēmuma labākajām šuvējām, saka “Nemo” vadītāja un īpašniece Inga Zemdega-Grāpe. Pati Natālija atzīst, ka viņas sirdslietai – apģērbu šūšanai – “Nemo” ir ļoti radniecīga vide ar radošiem kolēģiem un atsaucīgiem uzņēmuma īpašniekiem.

“Vecmamma un mamma bija prasmīgas šuvējas, šūt apģērbu patīk arī man, tāpēc absolvēju Dagdas tehnikumu. Vēlāk mani atsūtīja praksē uz Krāslavas šūšanas fabriku, un paliku šeit uz visiem laikiem. Turklāt esmu šūšanas fane arī pēc šeit nostrādātajiem trīsdesmit gadiem. Tas ir darbs, kas nevar apnikt. Arī mājās šuju apģērbu mīļajiem un sev,” stāsta Natālija “Vietējai Latgales Avīzei”.

Natālija atminas, ka šuvējas-praktikantes gaitas uzsāka, šujot krāšņus zīda halātus, un, pateicoties prasmīgu meistaru padomam un labam vārdam, tie šuvās viegli un ātri. Strādājot jau patstāvīgi, Natālija īsā laikā apguva visu apģērba veidu šūšanu, tomēr sirdij tuva ir klasika, lai arī tāda stila apģērba darināšana prasa divtik vairāk laika un pūļu nekā citi apģērbi.

“Esmu šuvusi skaistas, kuplas balles kleitas. Tās bija ļoti, ļoti krāšņas. Ir arī audumi, kas pārbauda šuvējas meistarību un pacietību, īpaši zīda, linu audums. Šobrīd šujam “Tchibo” eko apģērbu, izmantojam tikai eko kokvilnas audumus un eko diegus. Tas ir jauns izaicinājums. Pasūtījums ir liels, šujam šo apģērbu vairākas nedēļas, bet tas palīdz tev augt kā profesionālim. Tas ir kā ķirurģijā – operējot katru dienu, dakteris jau var operēt ātri, precīzi, kvalitatīvi. Arī mēs, šuvējas, sakām, ka veicam operāciju.

Piemēram, “Tchibo” eko apģērbam es šuju tikai kabatas, manas kolēģes šuj tikai apkakles vai piedurknes. Mēs viens otram esam ļoti svarīgi kolēģi, visi kopā veidojam labu galarezultātu, tāpēc mēs uzticamies viens otram. Tāds pats šuvējas meistarības lielais pārbaudījums ir kolekcijas apģērbs, tas ir pilns ar jauniem risinājumiem. Mēs, šuvējas, mācāmies visu mūžu,” teic Natālija. Un piebilst, ka, pavērojot pasaules modes tendences, eko apģērbs varētu būt pieprasītākais apģērbs tuvākajā nākotnē.

Stāstot, kādu apģērbu šuj sev un mīļajiem, Natālija saka, ka tikko sašuvusi mēteli sev, bet, iestājoties siltam laikam, šūs puķainu kleitu. Viņa atzīstas: “Lai uzšūtu apģērbu sev, vajadzīga iedvesma un brīvs laiks. Saulīte uzspīdēja, uzreiz apsēdos pie šujmašīnas un tapa gaišs mētelis. Mīlu baltu, rozā, dzeltenu, zaļu u.c krāsas, bet tikai gaišos un spilgtos toņus. Arī meita labprāt nēsā manis šūto apģērbu, un, tāpat kā es, izvēlas galvenokārt klasiku. Klasika ir un būs modē. Meita strādā dekoratīvās kosmētikas mākslā, un, starp citu, arī šūšanu var uzskatīt par mākslu. Manu šūto apģērbu nēsā arī vīrs, bet dēls, topošais automehāniķis, gan mīl jakas ar kapuci un džinsu bikses. Tepat “Nemo” var iegādāties kvalitatīvus, lētus audumus, vienīgi jāizbrīvē laiks, lai sev vai mīļajiem uzšūtu kaut ko jaunu un neparastu.”

Natālija mīl arī rosīties dārzā vasarnīcā. Tā atrodas Daugavas krastā, tāpēc Natālija ar vīru ir lieli makšķernieki. Viņiem ir laimējies ar dažādiem lomiem, tomēr, ja trāpās sams, tad abi gatavo gardu zivju maltīti. Ģimene lolo arī suni un vistas. Turpat pie uzņēmuma atrodas ezers ar pludmali, Natālija vasarā pusdienlaikā labprāt izpeldas tur, pēc tam darbi darās ar divkāršu sparu.

Stāstot par “Nemo” pienesumu viņas dzīvē, Natālija pateicas uzņēmuma vadītājiem Ingai un Oskaram par sapratni, atbalstu, labu darba vidi un labu algu, un uzslavē kolēģus par sirsnību.

Šuvējas darbs piestāv pacietīgiem, akurātiem, precīziem cilvēkiem, – Natālija turpina lepoties ar savu profesiju un aicina jauniešus, kas ir izvēlējušies šuvēja profesiju, izkopt šīs un citas labas īpašības. “Šujot ar mīlestību, nevilsies savā profesijā,” uzsver Natālija.

“Nemo” cilvēku stāsti

Egitas Terēzes Jonānes foto