Skolēni skaļi lasīja mīļākās grāmatas

Preiļu novada skolu 5. klašu skolēni sacentās Nacionālajās skaļās lasīšanas sacensībās

“Ielas kaķis vārdā Bobs”, “Kurš no mums lidos?”, “Kas notika pirms “Reiz bija”?” – šo un citu grāmatu fragmentus 15 skolēni izvēlējās reģionālajām Nacionālajām skaļās lasīšanas sacensībām, ko 26. maijā jau piekto reizi rīkoja Preiļu Galvenās bibliotēkas saime. Jāiestarpina, ka konkursa atlases pirmajā kārtā, kas notika astoņās novada skolās, piedalījās 130 bērni.

Preiļu Galvenajā bibliotēkā notika konkursa otrā kārta, kur žūrija, tostarp arī “Vietējā Latgales Avīze” izvēlējās reģionālo čempionu konkursa finālam. Tas notiks 24. septembrī Nacionālajā bibliotēkā Rīgā.

Trīs minūtēs skolēni lasīja grāmatas fragmentu, ievērojot sacensību prasības, proti, darot to izteiksmīgi, emocionāli, ar skaidru dikciju, dabiskā intonācijā un piemērotā tempā. Visi konkursanti sniedza interesantus, visiem kritērijiem atbilstošus lasījumus, tāpēc visi saņēma bibliotekāru sarūpētās balvas.

Taču pēc konkursa nolikuma čempions varēja būt tikai viens. Šoreiz Preiļu reģionu Rīgā pārstāvēs Aglonas vidusskolas skolniece Lauma Madelāne. Viņa lasīja Annas Volcas grāmatas “Eva, Niks un es” fragmentu.

Žūrija piešķīra arī nomināciju balvas, un tās saņēma labākie lasītāji – Vita Skuķe no Pelēču pamatskolas un Valērija Točilkina no Preiļu 2. vidusskolas, atraktīvākais lasītājs Olivers Baumanis no Preiļu 1. pamatskolas un veiksmīgākā teksta atradējs Aleksandrs Karpušenko no Pelēču pamatskolas. Savukārt Ričardam Kolosovam no Preiļu 1. pamatskolas un Vladislavam Šebeko no Riebiņu vidusskolas pasniegtas žūrijas simpātijas balvas. Paldies par atraktīvu, gudru un sirsnīgu lasījumu arī citiem konkursantiem – Emīlam Barkovitam un Kristapam Rimšam no Galēnu pamatskolas, Raivim Sparānam no Pelēču pamatskolas, Karelam Kaļānam no Aglonas vidusskolas, Solvitai Kapustjonokai no Aglonas katoļu ģimnāzijas, Anitrai Pastarei no Riebiņu vidusskolas, Maksimam Cvetkovam no Preiļu 2. vidusskolas un Vitālijam Belovam no Preiļu 1. pamatskolas.

Paldies Preiļu Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas vadītājai Solvitai Ertai un kolēģēm par konkursa, kas skolēnus pieradina grāmatu lasīšanai, rīkošanu!

Solvita Erta un Preiļu reģiona skaļās lasīšanas čempione Lauma Madelāne

Konkursanti un viņu atbalstītāji – skolotāji un biblotekāri

 

Preiļu Galvenās bibliotēkas un E. T. Jonānes foto