Sila Čeirānos iesvētīja ceļmalas krustu

Krucifikss atdzima metālā

28. maijā Vārkavas pagasta Sila Čeirānos iesvētīja krucifiksu, ko uzstādīja Jankovsku ģimene, godinot Dievmāti, savu un citas šīs sādžas dzimtas.

Pēc ceļmalas krusta iesvētīšanas lūgšanām un Dievmātei veltītām Maija dievkalpojuma dziesmām, kuras vadīja Preiļu katoļu draudžu dekāns Jānis Stepiņš, Marta Jankovska pastāstīja, ka Sila Čeirānos pirmais krucifikss tika uzstādīts pagājušā gadsimta 30. gados, vēlāk 1996. gadā to atjaunoja un uzstādīja Jānis Vilcāns ar kaimiņu atbalstu. Sanākot visas sādžas iedzīvotājiem, ceļmalas krustu iesvētīja nu jau mūžībā aizgājušais Vārkavas katoļu draudzes prāvests Onufrijs Pujats.

Laika zobs skāra arī šo krucifiksu, tāpēc pagājušajā gadā tapa metāla krucifikss. To veidoja un uzstādīja Kārlis Jankovskis ar ģimenes atbalstu. Krusts ir no metāla, tā uzstādīšanai bija jāizmanto ceļamkrāns. Turklāt krucifiksu rotā “mūceņa” jeb pie krusta piesists Jēzus, kas rotāja laika zoba saēstos iepriekšējos divus krustus.

Dekāns Jānis Stepiņš aicināja katram savu dzīves krustu uzticēt Jēzum, jo viņš mīlēja mūs līdz pat krusta nāvei. Tie, kuri vēlējas, varēja pagodināt Sila Čeirānu krustu, to noskūpstot.

Krucifiksu rotā vēsturiska “mūceņa”

Svētku dalībnieki pie Sila Čeirānu krucifiksa

 

Egitas Terēzes Jonānes foto