Zemessardzes bataljona Atvērto durvju diena pulcē ap 200 jauniešu no visas Latgales

1. vietu militarizētajās stafetēs izcīnīja Krāslavas ģimnāzijas jaunieši

26. maijā pirmo reizi Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona pastāvēšanas vēsturē tika organizēta Atvērto durvju diena. Spītējot lietum un vējam, jaunieši no 12 Latgales vidusskolām bija ieradušies Lūznavas muižas parkā, lai mērotos spēkiem un izcīnītu militarizēto stafešu “Atklāj sevī Latvijas aizstāvi!” godpilno titulu. Ieradās skolēni no Rēzeknes valstspilsētas, Rēzeknes novada, Daugavpils valstspilsētas un Augšdaugavas novada, kā arī no Balvu, Krāslavas un Ludzas novada. Militarizētās stafetes bija ne vien skolēnu fizisko spēju, bet arī atjautības, mērķtiecības, komandas saliedētības pārbaudījums.

Bataljona komandieris pulkvežleitnants Oskars Omuļs: “Rīkojot šos pasākumus, apzinājāmies, ka tas ir labākais veids, kā stāstīt par savu vienību, tās uzdevumiem, par Latvijas drošību. Mēs komunicējam ar skolu vadību, pašvaldībām un citām civilajām iestādēm, aicinot uz sarunām par Nacionālo bruņoto spēku spējām un Zemessardzes lomu drošības stiprināšanā.” Pirms sacensībām skolēnus uzrunāja ZS 3. Latgales brigādes virsseržants galvenais virsseržants Guntars Lizdiks.

Stafetes ir bataljona tradīcija, un tās tiek organizētas jau ceturto reizi (diemžēl ierobežojumu dēļ divus gadus tās nenotika). Viens no sarežģītākajiem punktiem izrādījās stacija “Pārceltuve”, kur jaunieši profesionālu ZS bataljona instruktoru pavadībā šķērsoja dīķi, izmantojot troses un karabīnes. Sacensību noslēgumā visi atzina, ka pasākums viņos raisīja milzum daudz pozitīvu emociju, jo skolēniem bija jāiemācās maskēt seju, pareizi apģērbt militāro ekipējumu, šaut ar pneimatisko ieroci, izpildīt fiziskās sagatavotības normatīvus un sniegt pirmo palīdzību biedra ievainojuma gadījumā, tehniski pareizi uzliekot pārsēju vai žņaugu. Spēcīgākie izrādījās Krāslavas ģimnāzijas audzēkņi, 2. vietu ieguva Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņi, savukārt 3. vietu izcīnīja Tiskādu vidusskolas pārstāvji.

Paralēli militarizētajām stafetēm Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona komandieris pulcināja Latgales novadu pašvaldību un pagastu pārvalžu vadītājus uz informatīvo tikšanos. Savukārt Lūznavas muižā skolēni iepazinās ar inženiera Staņislava Kerbedza izgudrojumiem. Starplaikos ikviens varēja aplūkot militāros transportlīdzekļus, apskatīt ieroču izstādi, iepazīties ar karavīru un zemessargu ekipējumu. Turklāt šī bija unikāla iespēja aplūkot arī Somijā izstrādāto 6x6 bruņu transportlīdzekli “PATRIA”, kas pārvietojas gan uz sauszemes, gan spēj manevrēt ūdenī. Pateicība ZS 32. kājnieku bataljonam par iespēju šo transportlīdzekli demonstrēt Atvērto durvju dienu apmeklētājiem! Īpašu sajūsmu militārā transporta un ekipējuma izstāde raisīja vismazākajos apmeklētajos. Ozolaines pagasta PII “Jāntārpiņš” audzēkņi ar neviltotu prieku vēroja milzīgo pašgājējhaubici, piemērīja uzkabi vai ķiveri. Tāpat visiem klātbijušajiem bija iespēja izbaudīt karavīra virtuvi – nogaršot spēka putru un siltu tēju. Tas bija iespējams, pateicoties sadarbībai ar Zemessardzes 35. kājnieku bataljona pārstāvjiem.

Svinīgumu Atvērto durvju dienas noslēgumā radīja zemessargu zvēresta došanas ceremonija. Šajā pasākumā klātbija arī Latgales vidusskolu jaunieši. ZS 36. kaujas atbalsta bataljona zemessargu rindas papildinās trīs spēcīgi vīrieši, kuri pašaizliedzīgi pilda savus pienākumus ikdienā Rēzeknes novadā. Viņi līdz ar zvēresta nodošanu uzsāk savu pienākumu pildīšanu arī kā zemessargi. Zvēresta laikā ZS 36. kaujas atbalsta bataljona kapelāns virsleitnants Haralds Broks atgādināja, ka bataljona devīzes “Mēs Latvijai pamats un spēks. Sargā Latviju!” godināšana liek aizdomāties, ko un kā mēs šodien sargājam.  

Atvērto durvju dienas pasākums noslēdzās ar svinīgo apbalvošanas ceremoniju: tika godināti militarizēto stafešu laureāti un veiklākie bataljona atjaunošanas gadadienas skrējiena “Noskrien bataljona 4. gadadienu!” skrējēji, kuri ar laika kontroli mēroja 4 kilometru distanci (viņi saņēma piemiņas medaļas).

Svinīga bataljona karoga ienešana, valsts himna, zvēresta ceremonija, dalībnieku apbalvošana, kopīga fotografēšanās – diena tika pavadīta piesātināti, izzinoši un lietderīgi. Jauniešiem tas bija emocijām bagāts ieskats Zemessardzes 36. kaujas atbalsta bataljona militārajā ikdienā, bet svarīgākais – kopēja darbošanās komandā, apstiprinot instruktoru devīzi “Vienoti mērķim!”.

1. vietas ieguvēji – Krāslavas ģimnāzijas audzēkņi