Atvērtās dienas laukos

Šogad tajā piedalās 227 saimniecības, tostarp daudzas Latgalē

4. jūnijā no plkst. 10.00–18.00 noritēs ikgadējais Latvijas lauku iepazīšanas pasākums “Atvērtās dienas laukos”, šogad tajā piedalās 227 saimniecības, tostarp daudzas Latgalē.

“Atvērtās dienas laukos” ir pasākums, ar kuru atklāj Latvijas lauku apceļošanas sezonu. Pasākumā piedalās pārtikas ražotāji, amatnieki, pirtnieki, stādu audzētāji, lielās lauku saimniecības, pilis un muižas, atrakciju parki, lauku krodziņi un restorāni, dabas takas, naktsmītnes un daudzi citi. Apmeklējumam iepriekš jāpiesakās pie saimniekiem. Plašo dalībnieku piedāvājumu, galamērķus un visu 227 akcijas dalībnieku kontaktus var atrast tīmekļvietnē celotajs.lv/atvertasdienas. Tāpat drukātu pasākuma karti bez maksas var saņemt visos Cirkle K DUS, visos tūrisma informācijas centros Latvijā un pie pasākuma dalībniekiem.

Piemēram, ceļotāji Latgalē varēs uzzināt tiltu būvēšanas stāstus Lūznavas muižā, vai doties ciemos pie Raiņa un Raiņa memoriālajā muzejā “Jasmuiža” atrast katrs savu pseidonīmu. Tāpat varēs atklāt Šmakovkas laboratorijas noslēpumus – būs iespēja tikt “iesvētītam latgaliešos” un sajust Latgales viesmīlību Skrudalienas pagastā. Kempingā pie ezera Skaistas pagastā notiks minigolfa turnīrs, bet Goftembergu mājās Naujenes pagastā varēs ne tikai iepazīt zvēru dārzu, bet arī piedalīties kaziņu slaukšanā un svaiga piena degustācijā. Tekstilmākslinieces Anneles Slišānes mājās Šķilbēnu pagastā varēs piedalīties puķu un zāļu mandalu aušanas meistardarbnīcā, bet saimniecībā “Piegozes” Kalkūnes pagastā būs apskatāmi (arī pabarojami, bet tikai ar pie saimniekiem iegādātu barību) Angoras, Tīringas, Ronas, Kalifornijas un Japānas truši, Puškina, Pavlovas un Ķīnas zīda vistas, Indijas skrējējpīles, pāris milzīgo Baškīrijas pīļu un dējīgākās pīles pasaulē – Khaki Campbell pīles.

Izvēle ir plaša, vien jāievēro, ka obligāti jāpiesaka savs apmeklējums. Saimnieki no lauku uzņēmumiem un saimniecībām ir gatavi uzņemt, izklaidēt, garšīgi pabarot un iemācīt ceļotājiem kādu jaunu prasmi. Paredzētas gan degustācijas, gan ekskursijas un stāsti par saimnieku uzņēmumiem un saimniekošanu, meistarklases, radošās darbnīcas, mājdzīvnieku skatīšana un mīļošana, pārgājieni, laivošana, makšķerēšana, izjādes, spēles, rotaļas, tirgošanās un pikniki.