Izskanēja Dienvidlatgales bērnu un jauniešu folkloras svētki

13. maijā Līvānu novada Sutru kultūras namā  notika Dienvidlatgales novada bērnu un jauniešu folkloras kopu reģionālais sarīkojums. Pasākumā piedalījās vairāk nekā 200 dalībnieki no Līvāniem, Rožupes, Preiļiem, Vārkavas, Pelēčiem, Riebiņiem, Aglonas, Naujenes un Krāslavas.

  Pasākuma mērķis ir tradicionālās kultūras izpratnes veidošana un lokālo tradīciju apgūšanas un popularizēšanas veicināšana, rosinot folkloras kopu dalībnieku pašizpausmi dažādās tradicionālās kultūras jomās. Tas ir Latvijas bērnu un jauniešu folkloras kopu gada veikuma izvērtējums, problēmu un to risinājumu apzināšana, kā arī savstarpēju kontaktu veidošana.

  Svētkus ieskandināja koncerts "Kūku stuosti" Sutru kultūras namā.  Līvānu novada kultūras centra māksliniece Alla Griņeviča bija uzbūrusi brīnišķīgu svētku motīvu. Katra kopa savā koncertprogrammā izstāstīja kādu koka stāstu , atbilstoši 2021./2022. mācību gada tēmai „ No saknēm uz galotnēm”. Pēc sarīkojuma notika ekspertu, novada koordinatora un folkloras kopu vadītāju apspriede.

 Pasākums turpinājās Nākotnes ozolu ciemā.  Tur notika dažādas  interaktīvās darbnīcas jeb "Prasmju skola".  “Zaļajā aptiekā”, kuru vadīja  zāļu sieva Līvija Paegle, bērni varēja uzzināt visu par tējām, kuras gatavo no dažādu koku pumpuriem, mizas un lapām. Bija iespēja arī nogaršot  bērzu lapu tēju. Keramike Līga Bernāne aicināja uz keramikas darbnīcu , kur  no māla  tika  darinātas dažādu koku lapas. “Čaklo roku” darbnīcā meistare Evita Jagža mācīja gatavot sapņu ķērājus. Ar lielu interesi bērni iesaistījās kokapstrādes darbnīcā, kuru vadīja amatnieks Jānis Ernstsons. Tiem, kuriem patīk iet rotaļās, bija iespēja iesaistīties āra rotaļu un spēļu  darbnīcā. Vairākas aktivitātes vadīja  folkloras kopas “Ceiruleits” vecākās grupas  dalībnieki. Bija gan Laimes rats, gan skalu lekšana un koku atpazīšana. Folkloras kopas “Volyudzeite” dalībnieks Mārtiņš Upenieks aizraujoši stāstīja  par senlietām, kuras gatavotas no koka.Svētki nav iedomājami bez svētku mielasta “Latgaļu kukņā”. Katrs kolektīvs Nākotnes ozolu ciemā iestādīja savu ozoliņu. Par patīkamo gaisotni Nākotnes ozolu ciemā gādāja mājas saimnieces Janīna un Zane Praņevskas.

Svētkus vēroja Valsts Izglītības satura centra folkloras jomas speciāliste Māra Mellēna un Rīgas Skolēnu pils folkloras kopas „Kokle” vadītāja Dina Liepa .  Māra Mellēna  par redzēto un piedzīvoto Sutros saka: “ Dienvidlatgales novada bērnu un jauniešu folkloras kopas raksturo rūpīga un mīlestības pilna attieksme pret savu mantojumu. Šogad, izzinot tēmu "No saknēm uz galotnēm", tika izcilāti stāsti par "tēva sētas" kokiem, to raksturīgajām īpašībām un dziesmās rodamajiem koku salīdzinājumiem ar dažādām norisēm cilvēku dzīvē.

Sarīkojumā Sutru kultūras namā kūsāja tikšanās prieks. Tika dziedāts, dejots, iets rotaļās un muzicēts. Patiess prieks par folkloras kopu prasmi sadarboties un ar cieņu izturēties pret savu mantojumu. Sarīkojuma otrajā daļā, Nākotnes Ozolu ciemā bērni piedalījās dažādās aktivitātēs un šo sarīkojuma daļu raksturoja pieredzējušāko folkloras kopu dalībnieku sagatavotas darbnīcas jaunākajiem - un tā ir vēl viena lieliska Dienvidlatgales folkloras kopu sadarbības forma - jaunākie mācās no pieredzējušiem un visi kopā piedzīvo gan svētku sagatavošanas, gan to svinēšanas prieku. Paldies skolotājiem par ieguldīto darbu, mīlestību un enerģiju un īpašs paldies Annai Kārklei par novada kopības gara uzturēšanu un godā celšanu.”

Svētku noslēgumā godinājām folkloras kopu vadītājus un dalībniekus. Visi folkloras kopu vadītāji saņēma Valsts Izglītības satura centra (VISC) pateicības rakstus par veiksmīgu tēmas„ No saknēm uz galotnēm ” izpēti vietējo tradīciju kontekstā un aktīvu līdzdalību Dienvidlatgales novada sarīkojumā.

  Dienvidlatgales novada folkloras kopas, kuras piedalījās sava novada sarīkojumā, kopj savas lokālās tradīcijas un ir apguvušas sarīkojuma 2021./2022. mācību gada tēmu – „ No saknēm uz galotnēm ” aicinātas piedalīties Nacionālajā sarīkojumā, kurš šogad 21 . maijā notiks Liepājā.

  Sarīkojumu organizēja Valsts izglītības satura centrs (VISC) sadarbībā ar Līvānu BJC, to atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds, Līvānu BJC, Līvānu novada dome, Nākotnes ozolu ciems un  Sutru kultūras nams.

Dienvidlatgales novada bērnu un jauniešu folkloras kopu koordinatore Anna Kārkle

Senlietu stāsti