Bibliotēkā preilēnieši stāstīja stāstus

Preiļu Galvenajā bibliotēkā 31. martā pavasarīgās noskaņās notika stāstu vakars “Pazaudētais un atrastais”, kas bija veltīts Pasaules stāstu stāstīšanas dienai.

Šajā dienā pēc iespējas vairāk cilvēku stāsta un klausās stāstus vairākās valodās un vietās: par pazaudētām un atrastām lietām, par pazudušajiem mājdzīvniekiem un tuvajiem cilvēkiem, par attiecībām un draudzību, par sevis meklējumiem, par kultūras mantojuma, dabas vērtībām un citiem ticamiem, neticamiem atradumiem. Ar saviem stāstiem dalījās dažādu paaudžu Preiļu novada stāstnieki: Marija Briška, Ērika Grigorjeva, Solvita Kleinarte, Inese Martinkus, Natālija Rubīne, Ilona Skorodihina, Marija Volkova.

Stāsti bija atšķirīgi un piesātināti. Šis vakars klātesošajiem lika aizdomāties, ka varam atrast un ieraudzīt to, kas nav acīmredzams, bet jūtams. Tas, ko ikviens dēvē par rutīnu, caurvijas ar jauniem atradumiem, zaudējumiem, piedāvājumiem un iespējām. Pasākuma formāts bija neformāls, veltīts sarunām par atradumiem un zaudējumiem katra personīgajā dzīvē un sabiedrībā kopumā. Sarunu vakara mērķis – stiprināt vietējo kopienu un piederības sajūtu, apzināt un saglabāt kultūras mantojuma vērtības, veicināt un attīstīt stāstu stāstīšanas tradīcijas iedzīvotāju vidū, attīstot starppaudžu dialogu.

Preiļu Galvenā bibliotēka UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas "Stāstu bibliotēku" tīklā darbojas kopš 2013. gada. Vairāku gadu griezumā bibliotēka ir rīkojusi daudzus un dažādus stāstu rītus, pēcpusdienas un vakarus visām vecuma grupām. Noorganizēti seši Latgales stāstnieku festivāli “Omotu stuosti”, un 2022. gada augustā Latgales stāstnieku festivāls “Omotu stuosti” notiks Rēzeknē.

Aicinām pieteikties stāstnieku kustībā ikvienu (neatkarīgi no vecuma un tautības), kas jūt sevī stāstnieka garu, vēlas piedalīties novada nemateriālo kultūras vērtību nodošanā jaunākajai paaudzei un vienkārši saturīgi pavadīt laiku domubiedru lokā!

Pieteikties var personīgi Preiļu Galvenajā bibliotēkā pie Sigitas Trūpas, rakstot sigita.trupa@preili.lv, vai pa tālruni – 65381230. Pieteikties pats vai ieteikt savu stāstnieku var, arī aizpildot anketu, kura pieejama Preiļu Galvenās bibliotēkas mājaslapā www.preilubiblioteka.lv vai bibliotēkas Facebook lapā.

Preiļu galvenās bibliotēkas vadītājas vietnieces p.i. Sigita Trūpa

Natālija Rubīne stāsta savus stāstus