Pie lasītājiem nonākusi grāmata “Bites–Medus–Cilvēki”

Biškopis Guntars Melnis pauž, ka grāmata vairāk ir domāta bišu produkcijas patērētājiem

Dienasgaismu nesen ieraudzījusi rokasgrāmata “Bites–Medus–Cilvēki”, kas izdota projektā “Biškopības nozares attīstības veicināšana sadarbības partneru teritorijās un sabiedrības izglītošana biškopības jomā. Akronīms Bites–Medus–Cilvēki”. Projektu kopš 2018. gada īstenoja Saldus rajona attīstības biedrība, Kandavas Partnerība, Preiļu rajona partnerība, kā arī Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerība “Kaimiņi”.

Daugavpils un Ilūkstes novadu partnerības “Kaimiņi” vadītāja Inga Krekele stāsta, ka projekta īstenošanas gaitā notika dažādi pasākumi, bet rezultātā tapa grāmata. Pa vienam grāmatas eksemplāram saņems katra Augšdaugavas novada bibliotēka.

Viens no grāmatas autoriem ir Augšdaugavas novada pieredzējušais biškopis Guntars Melnis, kura dravā pašlaik ir vismaz 70 bišu saimes, taču galvenokārt viņš ļaujas dažādiem eksperimentiem biškopības jomā, lai ieviestu jaunas tehnoloģijas un izglītotu citus biškopjus.

Guntars Melnis atzīst, ka šī grāmata nav vis domāta biškopjiem, bet tieši bišu produkcijas patērētājiem, jo satur ļoti daudzveidīgu, izsmeļošu un interesantu informāciju par dažādiem bišu produktiem – medu, propolisu, bišu maizi, ziedputekšņiem, bišu vasku, peru pieniņu un bišu indi. Te var smelties arī receptes, kā bišu produktus var izmantot dažādu slimību profilaksei un ārstēšanai, var atrast interesantus faktus par bišu produktiem no visas pasaules. Piemēram, reti kurš zina, ka bišu maize palīdz pret galvas sāpēm un migrēnu, pret radiāciju un vairogdziedzera slimībām. Savukārt peru pieniņš noder sievietēm skaistumkopšanā, kā arī ir lielisks līdzeklis pret saaukstēšanos un palīdz stiprināt organismu.

Grāmatas prezentācijā Raiņa mājā Berķenelē varēja tikties ar grāmatas autoru, nobaudīt dažādus bišu produktus un saņemt biškopja padomus, informē Augšdaugavas novada pašvaldības Informācijas un sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Inese Minova.

Grāmatas autors Guntars Melnis ir pieredzējis biškopis

Foto no www.augsdaugavasnovads.lv