Preiļos akcijā “Šalle Latvijai” ieadīja spēku un atmiņas

Preilēnieši izvēlējās Albīnas Ancānes austās jostas interpretāciju

No 2. līdz 5. martam Preiļos notika adīšanas akcija “Šalle Latvijai”. Pasākuma atbalstītāja, Preiļu rokdarbu veikala “Dzīpariņš” īpašniece Inita Vaikule, izrādot jau vairāk nekā 42 m garo šalli ar daudzos Latvijas novados adītiem fragmentiem, “Vietējai Latgales Avīzei” teica, ka katrs cilvēks ieada spēku un atmiņas, turklāt laikā, kad pasauli pāršalcis karš, šalle ir kļuvusi par mūsu vienotības simbolu.

Preiļos akciju aizsāka Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja saime ar atbalstītājiem (kopā 14 cilvēki). Preilēnieši ada Preiļu novada vienotu krāsu jostu, kas ir šī novada prasmīgās Tautas daiļamata meistares Albīnas Ancānes (1935–2021) austās etnogrāfiskās Preiļu novada jostas interpretācija, pastāstīja muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciāliste Silvija Ivanovska. Viņa uzsvēra: “Meistares dzīves mīlestības bija ģimene, Dievs un Latvija. Atkārtojot adījumā Preiļu jostas krāsas, pagodināsim šīs čaklās Preiļu rokdarbnieces piemiņu un būsim kā draudzīga ģimene ar ticību Latvijai.”

Raksta tapšanas dienā turpat “Dzīpariņā” šallē savu krāsu rindu pievienoja čakla rokdarbniece, kādreizējā Albīnas Ancānes kolēģe Irēna Podskočija. “Albīna bija čakla, prasmīga rokdarbniece. Mēs satikāmies ražošanas apvienībā “Daiļrade”. Atminos, ka Albīna teica, lai atnesu gatavas zeķes, un es atnesu tās, Albīna teica, ka ir labi, un sāku uz pusslodzi strādāt “Daiļradē” līdz Latvijas atmodai. Zeķes adu arī šodien. Kāpēc atnācu adīt šalli Latvijai? Inita uzaicināja mani, turklāt ar savu mazo darbu gribu atgādināt, ka rokdarbi ir ļoti vērtīgi, jo cilvēks zeķē vai šallē, vai džemperī iegulda savu sirdi un darbu,” teica Irēna.

Preiļos akcijā “Šalle Latvijai” piedalījās Anita Upeniece, Marija Lāce, Oskars Bērziņš, Ilga Pokšāne, Silvija Kurtiņa, Ināra Urča, Marija Vucāne, Ingrīda Freiberga, Rihards Sisojevs, Ilona Vilcāne, Inta Kinaša, Tekla Bekeša, Ineta Sparāne, Silvija Ivanovska, Irēna Podskočija, Anita Vjakse, Aina Bluzma, Ruta Rubine, Sandra Brikule, Ināra Štagere, Viviāna Kvedere, Ilona Maslabojeva, Bronislava Draboviča, Anita Pauniņa, Marija Skutele, Ilga Znotiņa, Mārīte Ancāne-Dimante un Inita Vaikule. Šonedēļ savu krāsaino dzīparu vēstījumu šallē paudīs Daugavpils rokdarbnieces. 

Preiļu novada autentiskās jostas krāsas Latvijas šallē ieadīja Irēna Podskočija (no kreisās) un Inita Vaikule

Egitas Terēzes Jonānes foto