Vakcinācija ir senioru sargs

Līksnas pagasta ģimenes ārste Iveta Malnače: “Atnākot pie manis uz vakcināciju, seniori saka, ka ir nobijušies no lielā nezināmā – kovida, ka rūpējas par savu veselību, pārdzīvo, ka viņus, nevakcinētos, baidās apciemot mazbērni vai radinieki, kas jau ir vakcinējušies.

Es pati vakcinējos tāpēc, ka vēlējos sevi pasargāt no smagas saslimšanas.

Vakcinācija ir kā sargs senioriem, jo, inficējoties ar Covid-19, senioriem saasinās hroniskās slimības, turklāt vakcīna pasargā no smagām komplikācijām, kas rodas pēc slimošanas ar kovidu. Vakcinācija tomēr ir drošāks garants, ka cilvēks slimos ar kovidu vieglāk un nenomirs no šīs infekcijas. Diemžēl kovids joprojām ir liels drauds mums visiem.”

***

Omikrona šķietamais vieglums

Omikrona variants ir viens no lipīgākajiem zināmajiem vīrusiem. Vīrusa vieglums vairāk attiecināms uz vakcinētiem iedzīvotājiem un tiem, kas saņēmuši trešo poti. Iedzīvotājiem ar hroniskām slimībām omikrona variants var noritēt smagāk, it īpaši gados vecākiem cilvēkiem.

 

Kāpēc vakcinācija pret Covid-19 ir īpaši rekomendēta senioriem?

Cilvēkam novecojot, mainās imūnsistēma, līdz ar to samazinās arī spēja pretoties infekcijām un vīrusiem. Nevakcinēti seniori ir lielākā riska grupa, jo šeit apvienojas gan vecums, gan tas, ka cilvēkam nav bijusi saskare ar slimības ierosinātāju un nav vakcīnas aizsardzības. Liela nozīme ir arī tam, kad seniors ir vakcinējies – cik ilgs laiks pagājis no pēdējās devas saņemšanas un ar kāda veida vakcīnu viņš ir potējies. Tiem, kas vakcinējušies ar vakcīnu Janssen, balstvakcinācija jāveic 8 nedēļas pēc potes.

 

Kāpēc jāvakcinējas, ja vairāk slimo gados jauni?

Sākumā ar vīrusa omikrona paveidu inficējās bērni un gados jauni cilvēki, bet tagad aizvien vairāk slimo cilvēki vecuma grupā 65+. Senioriem bieži ir dažādas hroniskas slimības, kas palielina risku, ka omikrona infekcija varētu noritēt smagāk. Balstvakcinācija ir ļoti svarīga imūnsupresētiem cilvēkiem.

 

Vai izslimot ir labāk, nekā vakcinēties?

Diemžēl neviens nevar prognozēt slimošanas gaitu – vai tā būs viegla, vidēja vai smaga. Arī omikrons gados vecākiem cilvēkiem var noritēt pietiekami smagi, turklāt radīt ilgtermiņa problēmas. Pat viegla slimošana gaita var atstāt būtiskas sekas. Vīruss nereti bojā plaušu audus un asninsvadus, tam mēdz būt arī neiroloģiskas sekas. Vakcīnas joprojām efektīvi pasargā no smagas saslimšanas un nāves.

 

Kāpēc jāvakcinējas laikā, kad tik daudzi slimo?

Vakcīna nesniedz pilnīgu aizsardzību pret inficēšanos, taču tā joprojām efektīvi pasargā no smagas slimības gaitas un nāves. Tūlītēja balstvakcinācija vairāk nekā uz pusi samazina risku saslimt ar Covid-19.

Avots: prof. Ģirts Briģis, ģimenes ārsts Ainis Dzalbs

Materiāls tapis sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu