Pašvaldības nosoda Putina karu Ukrainā un atbalsta palīdzību ukraiņiem

“Vietējā Latgales Avīze” aptaujāja dažus Latgales pierobežas pašvaldību vadītājus, kā vērtē Putina karu Ukrainā un kādu palīdzību piedāvā Ukrainas bēgļiem.

Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs:

“Es un mani kolēģi nosodām Putina karu Ukrainā. Tāds karš, kur mirst nevainīgi cilvēki, ir nosodāms. Man simpatizē politiskās partijas “Saskaņa” līdera Jāņa Urbanoviča teiktais, ka viņš nosoda Krievijas agresiju Ukrainā, tāpat atbalstu Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa sacīto, ka, vērtējot Putina karu Ukrainā, nav jāliek vienādības zīme starp Putinu un Krievijas tautu. Piebildīšu no sevis – ja kāds politiķis šo karu izmantos, lai “spodrinātu spalvas”, tad viņš būs “putinists”.

Rēzeknes novada pašvaldība un iedzīvotāji šobrīd iesaistījušies atbalsta un palīdzības Ukrainai pasākumos. Rēzeknē “Samariešu” apvienība, bet Rēzeknes novadā biedrība “Sidrabrasa” koordinē humānās palīdzības sarūpēšanu ukraiņiem, veidojot šos palīdzības punktus. Apzinām izmitināšanas vietas ukraiņu bēgļiem, un mums ir četru līmeņu palīdzība. Proti, 1) mītnes piedāvā radi, draugi, paziņas, 2) viesu ģimenes, 3) komersanti (jau pieteikušās vairāk nekā 60 viesu mājas, tūrisma mītnes, kur ir ģimeniski apstākļi. Ja būs piepildītas visas minētās mītnes, būs arī ceturtais līmenis – Sarkanā Krusta pārvaldībā atdotā Adamovas skola. Šobrīd Sarkanā Krusta Latgales cilvēki apzina darbiniekus, kas varētu strādāt skolā, ja tur dzīvos bēgļi. Tāpat esam vienojušies ar LMT par interneta nodrošināšanu un mobilo tālruņu izsniegšanu bēgļiem, ja tāda vajadzība būs. Vienlaikus pašvaldības Sociālais dienests apzina pabalstus un citus atbalsta veidus Ukrainas bēgļiem. Un kopā ar Nodarbinātības valsts aģentūru un komersantiem apzinām arī potenciālās darba vietas viņiem. Palīdzība būs, neviens ukraiņu cilvēks nepaliks bez atbalsta. Šobrīd Rēzeknes novadā jau dzīvo viena ukraiņu ģimene.”

Ludzas novada domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs:

“Ludzas novada dome ir nosodījusi Krievijas kremļa agresīvo rīcību Ukrainā. Esam vienojušies ar Latgales pašvaldībām, ka pārskatīsim sadarbību ar sadraudzības pašvaldībām Krievijā un Baltkrievijā.

Šobrīd arī Ludzas novadā nevalstiskās organizācijas atver humānās palīdzības punktus, tāpat iedzīvotāji un komersanti piesaka mītnes un citu palīdzību. Tas viss notiek centralizēti. Iedzīvotāji gan mūsu mājaslapā, gan pašvaldībā var uzzināt, kāda palīdzība ir vajadzīga un kā to sniegt. Pašvaldība arī apzinājusi tās vietas, kur varētu izmitināt Ukrainas bēgļus (skolu dienesta viesnīcas, sporta zāles). Sadarbībā ar valsts dienestiem jau viena ukraiņu ģimene (dzīvoja Krievijas pierobežā) ir atradusi mājas Rīgā.”

Pašvaldību vadītājus uzklausīja Egita Terēze Jonāne