Saruna ar uzņēmuma "Nemo" piegriešanas ceha meistari Saņislavu Saksoni

Egita Terēze Jonāne

Staņislava Saksone strādā šūšanas fabrikā “Nemo” par piegriešanas ceha meistari, tā ir viņas pirmā un vienīgā darba vieta jau 42 gadus.

“Krāslava kļuva par manām mājām pēc 10. klases. Toreiz es dzīvoju Baltkrievijā un nolēmu, ka kļūšu par šuvēju. Mana fizkultūras skolotāja gan gribēja, lai es mācos par sporta skolotāju – skolā biju viena no labākajām slēpotājām, uzvarēju sacensībās. Tomēr es vēlējos kļūt par šuvēju, pelnīt naudu un kļūt neatkarīga no vecākiem Bet, kur es varētu mācīties par šuvēju? Tā bija Vitebska un Rīga, taču abas pilsētas atradās tālu. Krāslava, kur arī mācīja šuvējas, atradās tuvāk, varēju bieži aizbraukt uz mājām. Tāpēc ar klasesbiedriem iesniedzām dokumentus Krāslavā un sākām mācīties. Manas skolotājas bija prasmīgas, pieredzes bagātas meistares. Kad es nosvinēju pilngadību, sāku strādāt piegriešanas cehā. Mācījos un strādāju uzcītīgi, tāpēc jau pēc pieciem gadiem man uzticēja pildīt piegriešanas ceha brigadieres pienākumus,” atminas Staņislava.

Šūšanas fabrikas vadība toreiz atbalstīja labākos strādniekus, piedāvājot izglītības un izaugsmes iespējas. Arī Staņislava pabeidza kvalifikācijas celšanas kursus Rīgā un, atgriezusies Krāslavā, kļuva par šūšanas fabrikas piegriešanas ceha meistari. Viņa arī šodien šajā darbā jūtas kā zivs ūdenī, tāpēc šūšanas fabrikas vadība Staņislavai uztic sarežģītas piegrieztnes.  

Meistare novērojusi, ka, mainoties laikiem un gadsimtiem, mainās arī mode. Piemēram, šogad modes dizaineri piedāvā apģērbu no rūtainiem audumiem. Staņislava atzīst: “Tāds audums jāizmanto ar lielu rūpību. Vienkrāsaina auduma piegrieztnes top daudz vieglāk un ātrāk, bet rūtainam audumam piegrieztnē jāuzmana, vai šuvumā vienas detaļas rūtiņas saskan ar otras detaļas rūtiņām. Un rūtains apģērbs piestāv visiem cilvēkiem. Tomēr man pašai patīk klasiskie kostīmi – žaketes, svārki, mēteļi. Cilvēki tos pērk, neņemot vērā modes tendences.”

Staņislava lepojas ar saviem kolēģiem un uzņēmumu “Nemo”, jo kolektīva kopīgā darba rezultāts ir kvalitatīvs un mūsdienīgs apģērbs. “Pat Dānijas karaliene nēsā mūsu šūtās drēbes, tās pērk gan cilvēki tepat Latvijā, gan citu valstu iedzīvotāji. Tātad viņiem patīk gan kvalitāte, gan dizains, gan arī krāsas,” uzsver meistare.   

Staņislavai patīk draudzīgā atmosfēra, kas valda “Nemo”, kopā pavadītie brīži ar spēlēm un maltīti dabā, tāpat atmiņās vēl ilgi paliks kopīgais fabrikas 50 gadu jubilejas pasākums.

Lai gan Staņislava ir darba rūķis, un, ja vajadzēs, strādās arī virsstundas, tomēr viņa atrod laiku arī sirdslietām. Dodas garākās pastaigās pa Krāslavu, obligāti apmeklē Grāfu Plāteru pils kompleksu, kas bieži iepriecina ar jauniem un interesantiem vides objektiem un atjaunotām ēkām. Staņislava prasmīgi saimnieko virtuvē, tur radot dažādus ēdienu šedevrus. Viņasprāt, pašai vislabāk padodas garšīgi kāpostu tīteņi. Bet šogad Staņislava vēlas piepildīt sapni par atpūtu pie jūras.  

“Lai “Nemo” kolektīvs kļūst vēl draudzīgāks, lai darbs ir tikpat interesants un raits un lai mums visiem ir veselība,” novēlēja Staņislava sev un kolēģiem.

Inga Zemdega-Grāpe un viss “Nemo” kolektīvs Staņislavai Saksonei pateicas par atbildīgo darbu un lielo sirsnību 42 gadu garumā!