Rudzātu pagastā zemniekam izkrāpa naudu

19. janvārī kāds Rudzātu pagasta lauksaimnieks informēja Valsts policijas Preiļu iecirkņa inspektorus, ka viņam izkrāpta nauda par neeksistējošu traktortehniku. Ir uzsākts kriminālprocess.

Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Lāsma Kursīte pastāstīja “Vietējai Latgales Avīzei”, ka lauksaimnieks internetā ieraudzīja traktora MTZ Belarus pārdošanas sludinājumu par pieņemamu cenu, tāpēc viņš pieteica traktoru un samaksāja avansā 3800 eiro, taču vēlāk nav varējis sazināties ar traktortehnikas pārdevēju.

Lāsma Kursīte atgādina, ka krāpnieki izmanto sludinājumu portālus, ievieto tur bildes un aprakstu par izdevīgu cenu, kas ir zemāka par tirgus cenu, lai apkrāptu cilvēkus. Turpat norādīti gan Latvijā, gan ārzemēs reģistrēti uzņēmumi un bankas konti. Kad pircējs grib apskatīt un iegādāties traktortehniku par pilnu cenu, tas viņiem ir liegts, jo sludinājuma autori raksta, ka traktors atrodas ārzemēs un ka to piegādās tikai pēc priekšapmaksas vai rokasnaudas saņemšanas. Darījuma laikā krāpnieki sazinās ar pircēju, izmantojot tālruni vai e-pastu. Taču, kad krāpnieks pircējam nosūta rēķinu un kad pircējs apmaksā to, krāpnieks pazūd ar visu naudu un preci.

 “Tāpat policija novērojusi, ka šādus sludinājumus ievieto arī krāpnieki, kuri uzdodas par jau eksistējošu un zināmu firmu darbiniekiem, kā arī izmanto līdzīgu konkrēto firmu dīleru e-pasta adreses. Lai neuzķertos uz šiem sludinājumiem, iedzīvotājiem kārtīgi jāpārliecinās, kā ir uzrakstīts firmas nosaukums un darbinieka e-pasta adrese. Visbiežāk tiek veidoti līdzīgi nosaukumi, vien pamainot kādu burtu vai variējot ar pieturzīmēm e-pasta adresē, tādējādi maldinot un izkrāpjot no pircēja naudu par neeksistējošu preci. Aicinām iedzīvotājus būt piesardzīgiem un neiegādāties preci, kas pirms tam nav redzēta dzīvē. Tāpat arī nevajadzētu veikt avansa maksājumus pirms nav pārliecības par konkrētās preces esamību un to, vai tā tik tiešām atrodas pārdevēja īpašumā. Iespējams, iepriekš minētais gadījums nav vienīgais, tādēļ aicinām iedzīvotājus atsaukties un informēt mūs pa tālruni 110,” uzsvēra L. Kursīte.