Rēzeknes sākumskolēni iepazīst zaķus un uzvar konkursā

Inga Kaļva-Miņina

Par godu 2021. gada dzīvniekiem – pelēkajam zaķim (Lepus europaeus) un baltajam zaķim (Lepus timidus) Latvijas Nacionālais dabas muzejs pagājušā gada nogalē rīkoja video un animāciju konkursu “Zaķiem pa pēdām”, lai veicinātu sabiedrības interesi un izpratni par Latvijā sastopamajām zaķu sugām, to atšķirībām, ekoloģiju un saskarsmi ar cilvēku. Konkursā ar panākumiem piedalījās Rēzeknes sākumskolas audzēkņi.

“Kopš 2017. gada strādāju Rēzeknes sākumskolā par pamatizglītības pirmā posma (1.–6. kl.) skolotāju. Aktīvi darbojos kā laborants datorikas mācību stundās, sniedzu atbalstu izglītojamajiem datorikas integrētai apguvei (1.–4. kl.). Viens no maniem izaicinājumiem – vadīt arī dabaszinību laboratoriju ESF projektā “Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai”. 2020./2021. un 2021./2022. mācību gada pirmajā semestrī vadīju dabaszinību fakultatīvās nodarbības 6.d (dabaszinību novirziens) klasei,” stāsta skolotāja Alise Ārgule. “Tā kā fakultatīvās nodarbības sākumskolā parasti ir noslēdzošās stundas, tad vienmēr jāpiedomā, kas varētu būt saistošs un interesējošs izglītojamajiem.”

Konkursā bija jāpiedalās visai klasei. Skolēni varēja izvēlēties strādāt individuāli vai arī grupās līdz trīs skolēniem. Rēzeknes sākumskolas audzēkņi piedalījās 5.–8. klašu skolēnu grupā, izvēloties kādu no dotajām tēmām.

“Pirms video veikšanas kopā ar skolēniem izpētījām nolikumu, iepazinām dažādas video montēšanas tehnikas, meklējām informāciju par zaķiem, kopīgās un atšķirīgās pazīmes pelēkajam zaķim ar balto zaķi. Mācījāmies atšķirt patiesu informāciju no nepatiesas, kā pareizi noformēt un ievietot atsauces, ja informāciju esam izmantojuši no grāmatām vai internetresursiem,” atklāj skolotāja. “Daudzi skolēni domāja, ka Latvijā mīt viens zaķis, kas vasarā ir pelēks, bet ziemā kļūst balts. Taču ir divas zaķu sugas. Skolēni noskaidroja, kāpēc zaķiem ir garas ausis, ka zaķu mammas nebaro svešus zaķēnus, kas palikuši bez mammas, u.c. faktus.”

Rēzeknes sākumskolas 6.d klases audzēkņu ieguldītais darbs ir augstu novērtēts – 1. vieta un raidījuma “Vides fakti” simpātija – Samantai Ivonei, Martai Teicānei, Laurai Elizabetei Karčevskai (video “Zaķim pa pēdām”, 23,25 punkti); 2. vieta un Līgatnes dabas taku simpātija – Katrīnei Poikānei un Evai Utānei (video “Baltā un pelēkā zaķa atšķirības”, 22,25 punkti); 3. vieta un raidījuma “Vides fakti” simpātija – Andrejam Grocam (video “Zaķa dzīves posms”, 20,75 punkti); Latvijas Nacionālā dabas muzeja simpātija – Rēzijai Kalniņai, Martai Dričei, Annijai Adrickai (video “Viena diena zaķa dzīvē”, 19 punkti); Pateicību saņēma Ervīns Elksnītis un Patriks Miridonovs.

Noteikti turpināšu aktīvi iesaistīt skolēnus dažādos konkursos, kas saistīti ar dabas izpēti, kā arī citos konkursos, kas sniegs skolēniem izzinošas iespējas, prasmi sadarboties, būt aktīviem un veicinās prasmi līdzdarboties mācību procesā,” saka skolotāja A. Ārgule.