Ludzas novads piesaista Eiropas fondu līdzekļus

2021. gadā Ludzas novadā tika turpināta iepriekšējos gados uzsākto projektu realizācija un sākti jauni. ES fondu finansējums piesaistīts gan sociālajai jomai, gan kultūrai, gan infrastruktūras uzlabošanai.

Laikraksta “Ludzas Zeme” publikācijā minēts, ka vislielākie finanšu līdzekļi piesaistīti izglītībai – bērnudārza ēkas siltināšanas veidolā.

1,35 miljoni eiro no Eiropas fondiem paredzēti pirmsskolas izglītības iestādes „Pasaciņa” ēkas energoefektivitātes paaugstināšanai. Pašvaldības līdzfinansējums šajā pasākumā ir 158 887 eiro, projekta kopējā summa – 1 513 213 eiro. Šogad noritēs lielākie darbi siltināšanā un remontā, paredzēts siltināt ēkas fasādi, jumtu, pagrabu, bēniņus, pārbūvēt apgaismes un ventilācijas sistēmu, nomainīt dīzeļdegvielas apkures katlu. Darbus plānots pabeigt 2023. gadā.

Ievērojami ES projektu līdzekļi piesaistīti sociālajai jomai – 51 000 eiro. Tie palīdzēs uzlabot materiāli tehnisko bāzi veselības aprūpes un sociālo pakalpojumu sniegšanas vietās.

Kultūras jomā ievērojama līdzekļu piesaiste bija kultūrvēsturiskā centra “Līču mājas” izveidei. Projekta ietvaros veikti ēkas iekštelpu pārbūves darbi, izveidota ekspozīcija par Kārsavas vēsturi un iegādāts aprīkojums par kopējo summu 256 215 eiro, no kuriem 45 000 eiro bija ES fondu līdzekļi.

Ar ēkas atjaunošanu un kultūrvēsturiskā centra izveidi plānots piesaistīt vairāk tūristu Kārsavai. Projekts īstenots 2021. gada nogalē, un “Līču mājas” jau no 28. decembra ir atvērtas apmeklētājiem.

Projekta “Skatuves aparatūras modernizācija Kārsavas novada Kultūras namos” ietvaros modernizēts skatuves aprīkojums par kopējo summu vairāk nekā 47 tūkstoši eiro, no kuriem lielākā daļa bija ES finansējums. Aprīkojums iegādāts Salnavas, Kārsavas un Mežvidu kultūras namam.

Vides uzlabošanai Valsts Zivju fonda projektu ietvaros piesaistīts finansējums aprīkojuma iegādei zivju resursu atjaunošanai publiskajos ezeros. Projektā paredzēts pavairot zivju populāciju Dūnākļu, Pildas, Cirmas un Dziļezera ezerā. 5000 līdaku mazuļu ielaidīs Dūnākļu ezerā, 10 000 – Pildas ezerā, 5000 līdacēnu – Dziļezerā, bet Cirmas ezerā – 15 tūkstošus zandartu. Kopējā projekta summa sastāda 8712 eiro. Zivju fonda finansējums ir 7199 eiro, bet Ludzas novada pašvaldības līdzfinansējums – 1512 eiro apmērā. Projekts nepieciešams, lai nodrošinātu iepriekšminēto ezeru efektīvu izmantošanu, racionālas rūpnieciskās zvejas un makšķerēšanas organizēšanai, tāpēc, lai to nodrošinātu regulāri, jāveic atkārtota zivju ielaišana un pavairošana, darot šos ezerus pievilcīgākus makšķerniekiem un tūristiem.

Daudzi pagājušogad iesniegtie projekti tiks īstenoti šogad. Plānots veikt stadiona “Vārpa” pārbūvi, piesaistot 1 700 000 eiro Eiropas Savienības līdzfinansējuma un no pašvaldības budžeta ieguldot vēl 300 000 eiro.

ES finansējumu plānots piesaistīt arī tam, lai uzlabotu sociālos pakalpojumus – speciālā transporta iegāde un infrastruktūras sakārtošana Veselības aprūpes un sociālo pakalpojumu vietās. Šiem projektiem plānots izmantot vairāk nekā 100 000 eiro ES finansējuma un 18 000 pašvaldības līdzfinansējuma.

No 2022. gada līdz 2024. gadam plānots uzlabot Ludzas novadpētniecības krājuma telpas, piesaistot 25 tūkstošus eiro lielu finansējumu un ieguldot 4500 eiro no pašvaldības līdzekļiem.

Plašs finansējums paredzēts Ludzas pilskalna teritorijas iekārtošanai un 2., 3., 4. kārtas realizēšanai. Kopējās projekta izmaksas sasniedz 1 038 782 eiro.

70 tūkstoši eiro paredzēti dabas objektu un pieminekļu darbiem, labiekārtošanai, dabas taku un veloceliņu izveidošanai.

Iecerēts arī izveidot aktīvās atpūtas laukumus Kārsavā, Zilupē un Ludzā, iekārtot rotaļu laukumu Ņukšu pagastā, izveidot vairākas pastaigu takas Ludzā.