Gunta Kroiča – literāro konkursu uzvarētāja

Inga Kaļva-Miņina

2021. gada nogalē tika noskaidroti Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas rīkotā eseju konkursa “Tehnoloģijas manā dzīvē – šodien un rīt” uzvarētāji. Viļānu jaunietes Guntas Kroičas, kura mācās Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas 10. klasē, eseja ieguva 2. vietu. Uzvarētāju vidū ir vēl divi Latgales pārstāvji – vispārizglītojošo skolu 7.–9. klašu grupā 3. vieta piešķirta Galēnu pamatskolas 7. klases skolnieka Dana Pudula darbam, bet 10.–12. klašu skolēnu grupā uzvarēja Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas 10.a klases skolnieces Annemarijas Oļševskas eseja.

Pagājušā gada izskaņa G. Kroičai bija veiksmīga radošajā jomā – 2. vieta ne tikai iepriekš minētajā eseju konkursā, bet arī radošo darbu konkursā Latgales skolēniem, ko rīkoja Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzija, Rēzeknes pilsētas mācību jomu latviešu valodā, kultūras izpratnes un pašizpausmes mākslā vadītājas un skolotāji.

“Arī pamatskolā un sākumskolā esmu piedalījusies vairākos literāros konkursos, taču 9. klasē nolēmu koncentrēties uz citām nodarbēm un neko nerakstīju. Vasarā man rakstīšanas sāka pietrūkt, tāpēc līdz ar jauno mācību gadu nolēmu veltīt laiku radošumam, arī rakstīšanai. Šie bija vieni no pirmajiem konkursiem, par kuriem uzzināju, tāpēc izmantoju iespēju un tajos piedalījos. Vienā no konkursiem rakstīju eseju par savu redzējumu par tehnoloģiju nozīmi mūsu dzīvē šobrīd un nākotnē, un otrajā konkursā, iedvesmojoties no Imanta Ziedoņa citāta “Laime ir tikai visu lietu kārtība”, uzrakstīju īsstāstiņu par kādu ģimeni savas laimes meklējumos,” stāsta Gunta.

Īpaši atmiņā jaunietei ir palicis fonda “Sibīrijas bērni” 2019. gadā rīkotais konkurss, kad viņa, lai uzrakstītu pēc iespējas patiesāku darbu, sarunājās ar savu vecvecāku paziņu, kura, maza būdama, ar ģimeni nonāca Sibīrijā. “Šīs sarunas laikā guvu vairākas atziņas, kas, manuprāt, palīdzēja uzrakstīt labāku darbu, par kuru ieguvu specbalvu. Atmiņā palikusi apbalvošana, jo laureāti tika uzaicināti uz fonda rīkoto konferenci Rīgā, Prezidenta pilī. Tas man lika aizdomāties par to, ka, pateicoties rakstīšanai, var gūt interesantu un vērtīgu pieredzi,” saka Gunta.

Izņemot rakstīšanu, jaunietei ir vēl daudz citu aizraušanos: “Nodarbojos ar mūziku, skriešanu, iesaistos skolas pulciņos. Esmu arī liela dabas mīļotāja. Domāju, ka visas šīs nodarbes ir savstarpēji vienotas un vairo manī radošumu.” Guntai patīk arī lasīt grāmatas: “Atmiņā palikusi tikko izlasītā Hārpera Lī grāmata “Kas nogalina lakstīgalu”, kurā caur mazas meitenes acīm parādīta sabiedrība 20. gadsimtā, kad cilvēki tikko sāka apzināties, kas ir vienlīdzība. Grāmatas varoņi man šķita ļoti iedvesmojoši, tāpēc joprojām jūtos tiem pieķērusies.”