Sanāksmē apspriež Baltinavas Tiesas nama nākotni

14. janvārī Baltinavas Tiesas namā notika sanāksme par nama turpmāko darbību. Sanāksmē piedalījās Balvu novada domes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs, priekšsēdētāja vietniece Sandra Kapteine, izpilddirektore Daina Tutiņa, izpilddirektora vietnieks attīstības plānošanas un nekustamā īpašuma jautājumos Jānis Bubnovs, deputāts Aldis Bukšs, Augstākās tiesas tiesnesis – bijušais baltinavietis Aivars Keišs. Ciemiņus Baltinavā uzņēma Baltinavas pagasta pārvaldes vadītāja Sarmīte Tabore, kultūras nama vadītāja Inta Krakopa, Baltinavas muzeja vadītāja Antra Keiša un muzejpedagoģe Anita Ločmele, ka arī Baltinavas vidusskolas un kultūras nama audēju pulciņu vadītāja Iveta Gabrāne.

Novembrī Tiesas namam, kas ir pirmais Latvijas brīvvalsts laikā uzbūvētais Tiesas nams, apritēja 85. gadskārta. Ēkā šobrīd ir atvērts Baltinavas radošais centrs, kurā aktīvi darbojas Baltinavas audēju pulciņš un pulciņa vadītāja Iveta Gabrāne. Iveta Gabrāne klātesošos informēja par Tiesas namā paveiktajiem darbiem kopš pēdējās tikšanās reizes ar Balvu novada domes vadību.

Sanāksmē tika apspriesti mērķi un uzdevumi tālākai rīcībai, lai atjaunotu ēkas ārējo fasādi, saglabātu un pilnveidotu ēkas funkcionalitāti, veicinot tūrisma un amatniecības attīstību Baltinavas pagastā. Ar siltināšanas programmas atbalstu, ēkai iecerēts nomainīt apkures sistēmu, logus, durvis, cokolu un jumtu, ka arī veikt ēkas ārējās fasādes kosmētisko remontu.

2022. gadā Tiesas namam tiks veikta arhitektoniski mākslinieciskā izpēte. Tiks piesaistīts speciālists, kas dos atzinumu ēkas atjaunošanas darbiem, tā kā ēka ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis.

Veicinot tūrisma attīstību pagastā, Balvu novadā, ēkas 1. stāvā iecerēts atjaunot Tiesas nama darbības laika Tiesas zāli ar autentisku 1936. gada aprīkojumu. Tāpat plānots ēkas pagrabstāvā nodrošināt iespēju viesiem izjust tā laika atmosfēru, atrodoties aizturēto telpā. Šo mērķu sasniegšanai iecerēts piesaistīt pārrobežu programmas finansējumu.

Ēkas 2. stāva telpas plānots pielāgot amatnieku radošajai darbībai. Šobrīd ēkā jau aktīvi darbojas Baltinavas audēju pulciņš, vietējās rokdarbnieces, tautas muzikanti. Tautas muzikante Aija Keiša klātesošos arī priecēja ar akordeona spēli un savu balsi, izpildot Ingas Rukas “Reiz es cerēju jūrā” un “Latgola svāto – Tāvzeme muna”. Kā informēja Iveta Gabrāne, mērķu un uzdevumu ir daudz, piemēram, Ziemeļlatgales tautas tērpu studijas izveidošana.

Sanāksmes izskaņā nolemts veidot sadarbību starp Baltinavas pagasta pārvaldi, muzeju, kultūras namu, Baltinavas audēju pulciņu, Balvu novada domes vadību un administrāciju, kā arī aktīvajiem Balvu novada un Baltinavas pagasta iedzīvotājiem, veicinot Ziemeļlatgales tradīciju un kultūras popularizēšanu, tūrisma attīstību Balvu novadā, Baltinavas pagastā, informē novada sabiedrisko attiecību speciāliste Madara Siliņa.