Daugavpilī būs vēl viena kultūrtelpa 

Kā informē Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrs, pilsētai būs vēl viena kultūrtelpa – Daugavpils cietokšņa restaurētais pulvera pagrabs. Pēc vērienīgiem restaurācijas darbiem 14. janvārī ekspluatācijā nodots Daugavpils cietokšņa vēsturiskais pulvera pagrabs, kur drīzumā tiks iekārtota jauna kultūrtelpa – Pētera Martinsona māja.

Daugavpils cietoksnī vēsturiski bija trīs pulvera pagrabi, bet līdz mūsdienām saglabājušies divi, no kuriem lielākais atjaunots un pielāgots mākslas galerijas vajadzībām. Šo projektu Daugavpils pilsētas pašvaldība īstenoja Latvijas–Krievijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros, informē Daugavpils pilsētas pašvaldības Komunikācijas nodaļa.

“Ēkai atgriezts vēsturiskais izskats. Tika pazemināts jumta augstums atbilstoši rasējumiem un vēsturiskajām fotogrāfijām un ēka pielāgota jaunai funkcijai. Šī būs vēl viena jauna izstāžu zāle Rotko centra vajadzībām. Mēs to saucam par Martinsona māju, Martinsona galeriju. Tas nozīmē, ka pamatekspozīcija būs veltīta slavenā latviešu keramiķa Pētera Martinsona daiļradei,” stāsta Artjoms Mahļins, Daugavpils pilsētas attīstības departamenta vecākais eksperts projektu jautājumos.

“Pētera Martinsona mājas koncepcija veidojās jau pirms deviņiem gadiem,” atklāj Daugavpils Marka Rotko mākslas centra galvenā krājuma glabātāja Zane Melāne. “Tas ir saistāms ar laiku, kad tika atklāts Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs un kad Pēteris Martinsons mākslas centram uzdāvināja iespaidīgu savu mākslas darbu kolekciju. Šī kolekcija kļuva par pamatu Pētera Martinsona memoriālajai kolekcijai, bet pēc mākslinieka aiziešanas mūžībā Rotko centrs ambiciozi izsludināja, ka veidos Pētera Martinsona māju.”