Par ledainiem ceļiem laukos

Jautā Līvija no Galēniem:

“Kāpēc ledainais ceļš Rēzekne–Kruki, sevišķi Galēnu posmā, nav nokaisīts? Tīrs, spīdīgs, slidens ledus.”

 

Atbild VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs” pārstāve Daiga Rauba:

“Spriežot pēc attēla, tas ir grants autoceļš. Visiem valsts autoceļiem ar grants segumu būs C, D vai E uzturēšanas klase, tāpēc zemāk skaidrojums kopumā par šo ceļu uzturēšanu.

Ziemas sezonā valsts autoceļu stāvokli diennakts režīmā monitorē VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" (LAU) ziemas dienesta dežuranti, kuri seko līdzi to atbilstībai uzturēšanas prasībām (sniegs, apledojums) un uzsāk organizēt nepieciešamos darbus.

Valsts autoceļu uzturēšanas darbi tiek veikti atbilstoši autoceļu uzturēšanas klasēm un normatīvos noteiktajām uzturēšanas prasībām.

Brauktuves apstrāde ar pretslīdes materiāliem uz autoceļiem ar A uzturēšanas klasi ir jāveic 3 stundu laikā, ar B uzturēšanas klasi – 8 stundu laikā. Izpildes laiku skaita no brīža, kad tiek konstatēts apledojums.

Autoceļi ar C, D un E uzturēšanas klasēm tiek uzturēti ar sniega kārtu, un tiem nav normatīvos noteiktas uzturēšanas prasības slīdamības mazināšanas darbiem. Autoceļu bīstamākajos posmos (asos līkumos, straujos kāpumos un kritumos) var tikt veikti slīdamības samazināšanas darbi – kaisīšana ar smilti un rievošana.

Rēzeknes nodaļas autoceļu uzturēšanas tīklā vakar (4. janvārī, kad bija iesūtīts jautājums – E.T.J.) uz C un D klases autoceļiem slīdamības mazināšanas darbi tika veikti vairāk nekā 200 km apjomā.

Aicinām autovadītājus ņemt vērā, ka brauktuves var būt slidenas arī pēc uzturēšanas darbu veikšanas. Šādos apstākļos veiktajiem darbiem ir īslaicīgs efekts, jo uz piebrauktās sniega kārtas izveidotās rievas ātri kūst, kā arī uzkaisītais materiāls ar lietus un izkusušā ledus ūdeni var tikt noskalots.

Naktī un rīta stundās, kad temperatūra noslīd zem nulles, izkusušais sniegs atkal sasalst un no jauna veidojas apledojums.

Gan ziemas, gan vasaras sezonā valsts autoceļi regulāri tiek apsekoti. Konstatējot atkāpes no normatīvos noteiktajām prasībām, valsts autoceļu pārvaldītājs VSIA “Latvijas Valsts ceļi” plāno autoceļu uzturēšanas darbus, kuru izpilde savukārt tiek uzdota VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs”.

Atgādinām, ka autoceļu uzturēšanas darbiem ikviens var sekot līdzi tiešsaistes režīmā aplikācijā Waze un VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs” mājaslapas kartē (www.lau.lv). Aicinām informēt par ceļu stāvokli VSIA “Latvijas Valsts ceļi” Satiksmes informācijas centru, zvanot pa diennakts bezmaksas tālruni 8000 5555.”