Izsludināts konkurss mašinizētai meža stādīšanai un sēšanai un augsnes gatavošanai

Lai nodrošinātu ilglaicīgu meža apsaimniekošanu, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) ik gadu atjauno mežu ar kvalitatīviem un selekcionētiem meža stādiem. Jau ceturto gadu meža atjaunošanu veic arī mašinizēti, kas ļauj samazināt izmaksas, vienlaikus saglabājot augstu darba kvalitāti. Kad plāno mežu atjaunot ar rokas darba instrumentiem, augsni var sagatavot ar ekskavatoru, veidojot pacilas ar kausu.

Latvijas valsts mežu izsludinātajā atklātajā konkursā “Mašinizēta meža stādīšana un sēšana un augsnes gatavošana, veidojot pacilas ar kausu, 2023.–2025. gadā” pakalpojumu sniedzēji var pieteikties līdz 15. decembra pulksten 12.00. Pieteikšanās un piedāvājums jāiesniedz iepirkumu sistēmā eis.gov.lv. Konkursa rezultātā tiks iepirkti pakalpojumi: mašinizēta meža sēšana 1 060 ha apjomā, mašinizēta meža stādīšana 800 ha un kā papildu konkursa priekšmets kopā ar mašinizētās meža stādīšanas darbu – augsnes gatavošana, veidojot pacilas ar kausu, 150 ha apjomā.

Mašinizētās meža stādīšanas darbs ar ekskavatoru, kuru aprīko ar augsnes gatavošanas un meža stādīšanas iekārtu, plānots Latvijas valsts mežu Dienvidlatgales un Ziemeļkurzemes reģionā. Savukārt mašinizētā sēšana plānota Latvijas valsts mežu Dienvidlatgales, Vidusdaugavas, Zemgales, Dienvidkurzemes un Ziemeļkurzemes reģionā.

“Mašinizētu meža stādīšanu izmanto slapjās kūdras un slapjās minerālaugsnēs, šis meža atjaunošanas veids ļauj samazināt darbu administrēšanas izmaksas, paaugstināt darba efektivitāti, vienlaikus nodrošinot augstu darba kvalitāti. Viena stādīšanas mašīna, kas vienlaikus gan sagatavo augsni, gan iestāda stādu, aizvieto trīs cilvēku roku darbu. Stādot mašinizēti, var būtiski arī pagarināt meža atjaunošanas darbu sezonu. Mašinizētās meža sēšanas darbs ir paveicams vienlaikus ar augsnes sagatavošanas darbu, kur ar smagajiem disku arkliem izveido 5 līdz 15 cm dziļas vagas, vienlaikus iesējot sēklas,” skaidroja Latvijas valsts mežu mežkopības darbu eksperts Juris Katrevičs. Latvijas valsts meži mašinizēto stādīšanu ar ekskavatoru, kurš aprīkots ar stādāmo galvu, ražošanā ieviesa 2019. gadā, sākotnēji iesaistot vienu, bet 2021. gadā – jau sešas tehnikas vienības. Savukārt 2022. gada pavasarī mašinizēti atjaunoti 340 ha meža.