Fotogrāfi bildēja Latgales garāko ielu 

No 8. līdz 10. jūlijam Daugavpilī notika biedrības “Stāstnīca” organizēts pasākums “Latgales skices 2022” fotogrāfiem, kura ietvaros tie dalījās pieredzē, klausījās lekcijas, piedalījās meistarklasē, kā arī iepazinās ar 8 km garo 18. novembra ielu, tās iedzīvotājiem, iestādēm un fotografēja viņiem iedalīto ielas posmu. Pasākums notika Daugavpils domes līdzfinansētā projekta “18. novembra ielas fotostāsts” ietvaros.

Pirmajā dienā fotogrāfi iepazinās ar potenciālajiem modeļiem un piedalījās izzinošās lekcijās. Fotogrāfe Silvija Danelsone (Rīga) pastāstīja par melnbalto fotogrāfiju, Ivars Skudra (Ilūkste) dalījās pieredzē, kā fotografē ar infrasarkano filtru, Linards Onzuls (Krauja) pastāstīja par fotografēšanas iespējām Himalajos, bet Aleksejs Musatovs (Visagina, Lietuva) – par dabas ainavām.

Otrajā dienā notika tikšanās ar 18. novembra ielas iedzīvotāju – arhitekti Vandu Bauļinu, kura laipni izrādīja sava vīra – mākslinieka un fotogrāfa Leonīda Bauļina – darbnīcu. Daugavpils Māla mākslas centrā Jānis Saikovskis un Una Gura parādīja savus darbus un arī fotogrāfiem bija iespēja izmēģināt māla vijīgumu pie virpas. Pēcpusdienā fotogrāfs Imants Silkāns rīkoja meistarklasi “Ukrainietes portrets”. Bija aizlienēti Ukrainas tautastērpi no Daugavpils Ukraiņu biedrības, kurus demonstrēja sievietes no Ukrainas. Viņas atzina, ka modeļu lomā iejutās pirmo reizi dzīvē. Ukrainā pēc profesijas viņas ir medmāsas, bet Latvijā pelna naudu, kraujot malku.

Trešā diena dažiem fotogrāfiem sākās ļoti agri – ar saullēkta fotografēšanu. Arī Daugavpils Mārtiņa Lutera katedrāle atrodas 18. novembra ielā, tāpēc mācītājs Andis Lenšs baznīcu bija atvēris jau astoņos no rīta. Fotogrāfi paspēja strādāt arī ar individuāli sarunātajiem modeļiem, bet pulksten 11.00 plenēra noslēgumā Cietoksnī fotogrāfs no Jelgavas Eduards Kapša dalījās iespaidos par tikko atklāto izstādi Rotko centrā “Kustība. Balets”.

Pasākumā piedalījās arī Daugavpils 10. vidusskolas Ilmas Petrovas vadītā fotopulciņa dalībnieki. Jauniešiem tā bija pirmā iespēja piedalīties fotogrāfu plenērā kā pilntiesīgiem dalībniekiem.

Plenērā piedalījās tikai neliela daļa no tiem fotogrāfiem, kuri ir izvēlējušies fotografēt 18. novembra ielu, pārējie fotogrāfi iedalītā ielas posma fotografēšanu veiks individuāli.

Projekta rezultātā novembrī taps izstāde Daugavpils domē, kur iedzīvotāji varēs iepazīties ar paveikto.

Biedrības “Stāstnīca” vadītāja Ilze Onzule

Fotogrāfi darbojas Daugavpils Māla mākslas centrā

Foto – Zaiga Šteina