Sākta meža dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu

Šonedēļ Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir sācis meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu. Vakcīnas ēsmas – brūngani sērkociņu kastītes lieluma zivju miltu, tauku un parafīna maisījuma kubiņi, kuros iestrādāta vakcīna, – izmantojot mazās aviācijas lidmašīnas, tiek izvietotas valsts austrumu pierobežā. Vakcinācijai tiek izmantota vakcīna “Lysvulpen”, kas satur novājināta trakumsērgas vīrusa SAD BERN un SAD B l9 “like” celmu. 

Vakcīna nav paredzēta suņiem un kaķiem, tomēr to apēdot, dzīvnieka veselība nebūs apdraudēta. Vakcīna nav bīstama arī cilvēkam un apkārtējai videi, tomēr, ja cilvēks nonācis tiešā saskarsmē ar vakcīnu, kas ēsmas iekšpusē ir šķidra – tā nonākusi acīs vai brūcē, jāvēršas pie ārsta.

Lai gan Latvijā pēdējo desmit gadu laikā nav konstatēts neviens trakumsērgas gadījums, ņemot vērā trakumsērgas izplatību kaimiņvalstīs, PVD aicina regulāri veikt mājas dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu, kā arī ziņot veterinārārstam vai Pārtikas un veterinārajam dienestam par katru trakumsērgas aizdomu gadījumu.