Šogad papuves var izmantot pārtikas ražošanai

Šogad Latvijā atļauts papuves izmantot pārtikas un lopbarības ražošanai, lai maksimāli palielinātu pārtikas ražošanai pieejamās lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības, līdz ar to ir pieļaujamas atkāpes no tiešo maksājumu zaļināšanas prasību izpildes 2022. gadā.

Ņemot vērā Krievijas iebrukumu Ukrainā un tā radītās sekas pasaules pārtikas apgādē, Eiropas Komisija pēc dalībvalstu lūguma ir pieņēmusi īstenošanas lēmumu, kurā paredz atkāpes no zaļināšanas maksājuma nosacījumu piemērošanas. Atkāpes attiecas uz lauksaimniekiem, kuri šogad ir plānojuši papuves platības izmantot kultūraugu dažādošanas un ekoloģiski nozīmīgas platības prasības izpildei.

Ja līdz šim minēto prasību izpildei papuves platībās bija noteikts ražošanas un augu aizsardzības līdzekļu ierobežojums, tad šogad drīkst deklarēt arī tādas papuvju platības, kuras tiek noganītas, no tām ražošanas vajadzībām tiek novākta raža vai tās tiek izmantotas kultūraugu audzēšanai un arī, ja tajā tiek izmantoti augu aizsardzības līdzekļi. Šādas platības vienotajā iesniegumā būs jādeklarē, norādot jaunu kultūraugu un zemes izmantošanas veida kodu: “619: Papuve, kuru izmanto pārtikas un lopbarības ražošanai”, tādējādi saglabājot zaļināšanas maksājumu pilnā apmērā.

Savukārt, lauksaimniekiem, kuriem nav jānodrošina kultūraugu dažādošanas un ekoloģiski nozīmīgas platības prasības izpilde vai papuves platībā nenotiek ražošana un to neizmanto ganīšanai, tā jādeklarē kā līdz šim. Šādas platības vienotajā iesniegumā būs jādeklarē, norādot kultūraugu un zemes izmantošanas veida kodu “610: Papuve”, un papuve jāuztur atbilstoši atbalsta saņemšanas nosacījumiem.

Lauksaimniekam būs iespēja arī saņemt marķēto dīzeļdegvielu ar samazinātu akcīzes nodokli par abu veidu deklarētajām papuvju platībām ar nosacījumu, ka šīs platības nepārsniedz 30 % no saimniecības kopējās lauksaimniecībā izmantojamās zemes, kas deklarēta vienotā platības maksājuma saņemšanai. Marķētās dīzeļdegvielas daudzums par šādu platību būs 100 litri par vienu hektāru. Informācija – zm.gov.lv.