Rēzeknietis triumfē skolēnu olimpiādē neirozinātnē “Latvian Brain Bee”

15. janvārī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) paspārnē aizvadīta Latvijā pirmā skolēnu olimpiāde neirozinātnē “Latvian Brain Bee”. 1. vietu olimpiādē ieguva Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas 12. klases skolnieks Huberts Zimackis. Olimpiādei pieteicās 170 vidusskolēni no visas Latvijas, bet piedalījās 28 labākie. Nacionālās olimpiādes uzvarētājs šovasar dosies pārstāvēt Latviju “International Brain Bee” čempionātā Parīzē, Francijā.

Olimpiādes mērķis ir popularizēt neirozinātnes un smadzeņu slimību atpazīšanu sabiedrībā, veicināt skolēnu iesaistīšanos neirozinātnē, dot dalībniekiem iespēju saprast savu zināšanu robežas, izvērtēt savu potenciālu, un gūt motivāciju tālākai smadzeņu anatomijas un darbības principu izzināšanai, kā arī iedvesmu veidot karjeru medicīnā un neirozinātnē.

Olimpiāde notika angļu valodā platformā Zoom. Tajā piedalījās trīs skolēni no Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas: 10. klases skolniece Amanda Žebracka, 11. klases skolniece Estere Brokāne un 12. klases skolnieks H. Zimackis. Viņi visi atzina, ka ir guvuši ļoti labu pieredzi un lielāku izpratni par to, cik nopietna zinātne ir medicīna.

Huberts kā 1. vietas ieguvējs izvirzīts pārstāvēt Latviju “International Brain Bee” olimpiādē, kas no 9. līdz 13. jūlijam notiks Parīzē. Papildus tam Huberts varēs piedalīties vienā no RSU “International Student Conference 2022” darbnīcām un iegūt iespēju pastrādāt kopā ar bērnu neiroķirurgu Bērnu Klīniskās Universitātes slimnīcā, informē Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzija savā mājaslapā.

Jāpiebilst, ka Huberta vārds pēdējos gados īpaši bieži izskanējis pa visu Latviju, piemēram, 2020. gada pavasarī viņš kļuva par televīzijas šova “Gudrs, vēl gudrāks” 7. sezonas 10. klašu fināla uzvarētāju un Vītolu stipendijas izaugsmei saņēmēju; 2021. gada vasarā izcīnīja sudraba medaļu Starptautiskajā bioloģijas olimpiādē 76 dalībvalstu un 396 dalībnieku konkurencē.