Martā Ludzas novadā atjaunos Pašvaldības policiju

Lai uzraudzītu sabiedrisko kārtību un saistošo noteikumu ievērošanu, ar 1. martu Ludzas novadā tiks atjaunota Pašvaldības policija trīs amatpersonu sastāvā. Līdz šim pašvaldības policijas pienākumus novadā daļēji pildīja Pašvaldības administratīvā komisija un Valsts policija.

Pašvaldības policija Ludzā tika likvidēta 2009. gadā, pēc iepriekšējās reģionālās reformas. Kā informē Ludzas novada domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs, tuvākajā laikā tiks izsludināts konkurss uz trīs amata vietām pašvaldības policijā. E. Mekšs atzīst – svarīgs faktors ir tas, kādi būs konkursa rezultāti. Ir svarīgi atrast piemērotus kandidātus. Vienlaikus viņš atzīst, ka trīs darbinieki uz visu novadu ir nepietiekams skaits, taču ar kaut ko ir jāsāk.

Līdz šim vai nu Valsts policijas darbinieki paši sastādīja protokolus par dažādiem pārkāpumiem, vai arī Pašvaldības administratīvajai komisijai deleģēja jautājumus, kas nav tās kompetencē, taču šajos gados ir secināts, ka jāatgriežas pie tādas institūcijas kā pašvaldības policija. Darba lauks tai būs plašs, piemēram, novadā aizvien ir daudz iedzīvotāju, kas nenoslēdz līgumus par atkritumu izvešanu, un šo iedzīvotāju apzināšana un mudināšana ir tieši pašvaldības policijas darbs.

Tomēr E. Mekšs uzsver, ka pašvaldības policijas primārais pienākums būs nevis sodīšana, bet gan aktīva profilaktiskā darbība, lai novērstu administratīvos pārkāpumus. Noteikumiem ir jēga tikai tad, ja to izpildi kāds kontrolē. Kad būs izveidota pašvaldības policija, varēs domāt arī par tādu noteikumu izdošanu, kas liedz atrasties uz nedroša ledus, kā arī citiem.