Izstādē “Saimes galds” iepazīstina ar nemateriālo kultūras mantojumu

10. martā Balvu Novada muzejā tika atklāta izstāde “Saimes galds”, lai ikvienu interesentu iepazīstinātu ar Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma saraksta vērtībām. Latvijas Nacionālā Kultūras centra nemateriālā kultūras mantojuma eksperte Gita Lancere, atklājot izstādi, pastāstīja, ka šī ir jau divpadsmitā vieta, kur izstāde ir skatāma.
Izstādi rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC), kas koordinē Latvijas dzīvo tradīciju iekļaušanu Latvijas Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Nacionālo sarakstu veido paši tradīciju kopēji un Nemateriālā kultūras mantojuma padome, izvērtējot pieteikumus. Sešos gados Latvijas Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļautas 34 vērtības, ar kurām apmeklētāji var iepazīties izstādē  “Saimes galds”. No Balvu novada izstādē skatāmi – Maija un Psalmu dziedājumi, Upītes kultūrtelpa un tradicionālā dziedāšana ar pusbolsu. 
2003. gadā pēc gadiem ilgām debatēm pasaules valstis vienojās par nemateriālā kultūras mantojuma aizsardzībai veltītas konvencijas tekstu un pieņēma konvenciju. Latvija tai pievienojās 2006. gadā. UNESCO veido starptautiskus sarakstus. Tajos patlaban ierakstītas vairāk nekā 600 vērtības no 139 pasaules valstīm. Latvijas vārds tajos lasāms divreiz – 2003. gadā Dziesmu un deju svētku tradīcija un simbolisms Igaunijā, Latvijā un Lietuvā tika atzīts par Cilvēces mutvārdu un nemateriālā kultūras mantojuma meistardarbu, savukārt 2009. gadā Suitu kultūrtelpa ierakstīta UNESCO Neatliekami glābjamā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. 2022. gada decembrī starptautiski tika atzīta vēl viena Latvijas vērtība – Gaujas plostnieku amata prasmes (daudznacionālais pieteikums "Koku pludināšana" tika veidots kopā ar Austrijas, Čehijas, Polijas, Spānijas un Vācijas plostniekiem).