Bērnības atmiņu konkurss [vairosim pozitīvo enerģiju]

“Agnese rōpēs par aizdoru pi vušku. Tōs jau beja lykušōs gulēt i jiereni skaisti sasamīguši ap mameņom… Īraudziejuši Agnesi, jī pīsatryka kōjōs, ūstēja i bakstēja ar meikstajim purnenim, i sōce sprindžōt. Ari Agnese ceņtēs naatpalikt. Tai jī vysi laksteja, cikom pīkusa i sakryta cysōs. Agnese, apjāmuse mozōkū jiereņu, nūsalyka jam sūpluok sausajūs pakaišūs. Pavysam namonūt, pīsazoga mīdzeņš.. Mōte atroda Agnesi pi jāru soldonā mīgā.. i nūdūmōja: “Ak, bierneiba, tu patīsuma, bezbiedeibys i sirdsceisteibys laiks! Par kū Dīvs i doba tū atvieliejuši mums tik eisu? Varbyut par tū, lai vysu dzeivi gaiši pīmynātu i nabeigtu ilgōtīs piec zudušō..” (V.Tenča-Goldmane “Pastareite” (1999).
Konkursa konteksts. V. Tenča-Goldmane dzimusi Maltas pagastā Kazupes apgaitas mežsarga Jāzepa Tenča septiņu bērnu ģimenē. Neskatoties uz traģiskajiem notikumiem (arests pirms Maltas vidusskolas beigu eksāmeniem, 10 mēneši Rēzeknes cietumā, 9 gadi Noriļskas lēģerī), viņa saglabāja sirds gaišumu un 60 gadu vecumā pievērsās rakstniecībai, lai pasaulei atstātu savas izjūtas, tostarp bērnības gaišumu.)
Lai izkausētu šīgada ziemu ar siltām atmiņām un pieminētu latgalietes, maltietes Veronikas Tenčas-Goldmanes 95. jubileju, sapurināsim savus atmiņu spilvenus, kā to darījusi rakstniece grāmatā “Pastareite”, iemūžinot savas bērnības piedzīvojumus un sajūtas. 
Piedalīties konkursā var ikviens, bet īpaša balva būs pastarīšiem (ģimenēs jaunākajiem bērniem). Tāpēc, lūdzu, norādiet, cik bērnu ģimenē augāt un vai bijāt pastarīši. 
Tēmas – visdažādākās: piedzīvojumi, neparastie izgudrojumi, sportiskās aktivitātes, kāda īpaša pasākuma apmeklējums, ēdiena iepazīšana, valodas apgūšana, brīvlaiki pie vecvecākiem, tradīcijas, notikumi, kurus “mantojuši” jūsu bērni vai mazbērni utt. Viss, ko uzskatāt par savas bērnības svarīgu daļu!
Rakstīt var gan latviešu literārajā, gan latgaliešu rakstu valodā: ĪSI (5–10 teikumos, lai var saprast notikuma būtību) vai GARĀK (ja atvērsies atmiņu slūžas, bet līdz divām A4 lapām), vari arī ILUSTRĒT atmiņas, bet klāt pieraksti pašu atgadījumu
Katrs dalībnieks var iesniegt ne vairāk kā 3 atgadījumu aprakstus! Norādi savu vārdu, uzvārdu, vecumu, kontaktinformāciju (tālr. vai e-pasta adresi). Termiņš – raksti uzreiz un nenokavēsi! (Bet vispār – 15. maijs).
Uz papīra uzrakstītas atmiņas varat piegādāt arī uz VLA biroju Preiļos, Raiņa bulvārī 13a. Tie, kas lieto internetu, atmiņas sūtīt varat vietnē Facebook kā ziņu Messenger (Maltas pagasta bibliotēkai vai Skaidrītei Svikšai) vai uz e-pasta adresi maltas.zinas@inbox.lv.
Konkursa ieceri atbalsta: rakstnieces meita Ināra Paiča ar ģimeni, Maltas apvienības pārvalde, Maltas pagasta bibliotēka, Rēzeknes Centrālā bibliotēka, Latgales vēstniecība GORS, SIA “Olimpiskais centrs Rēzekne”, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Latgalīšu kulturys bīdreiba un “Vietējā Latgales Avīze”. Citi ieinteresētie sponsori vēl var pieteikties!
Kas jādara? Ielej tēju, ietinies pledā, ieskaties albumos, satiecies vai piezvani – brāļiem, māsām, brālēniem, māsīcām, draugiem, klasesbiedriem – un ļaujies atmiņām! 
Skaidrīte Svikša, konkursa idejas autore