Nosvinēta deju kolektīva “Stabulnieki” 20 gadu jubileja

4. martā vidējās paaudzes deju kolektīvs (VPDK) “Stabulnieki” vienojās koncertā, lai izstāstītu 20 gados sakrāto piedzīvojumu, kas aizsācies 2003. gada pavasarī. Atceroties pirmsākumus un pirmo kolektīva uzvesto deju, jubilejas pasākums tika atklāts ar deju “Te ziediņi piebiruši”– gluži kā toreiz, pirms 20 gadiem Stabulnieku KN Lieldienu koncertā.

Pirms 20 gadiem, kad darba un dzīves gaitas noslēdzās ilggadējai deju skolotājai Marijai Indānei, Stabulnieku dejotāji sagaidīja jaunu vadītāju Natāliju Balodi, kuru liktenis uz Stabulniekiem atveda no Vidzemes. Tautiskais gars, neapšaubāmi, nodots Natālijas bērniem, kuri visus šos gadus auguši līdz ar kolektīvu un bijuši aktīvi tā dalībnieki. Šogad Natālija kolektīva vadību nodevusi drošās rokās – vedeklai Ilonai Balodei, kura turpina aust Baložu dzimtas deju rakstus.

Dejotāji šajā jubilejas reizē vienojās ne tikai kopīgās dejās, bet arī dziesmā, kas tika veltīta Natālijai. Kolektīva bijušie dejotāji bija parūpējušies par pārsteiguma dejas uznācienu.

Svētku reizē Natālijai Balodei pasniegts Nacionālā kultūras centra Atzinības raksts par aktīvu līdzdalību kultūras vērtību radīšanā un nozīmīgu ieguldījumu Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un attīstībā. Savukārt Preiļu novada Kultūras un tūrisma pārvaldes Pateicības rakstus par nozīmīgu ieguldījumu dejas mākslas attīstībā Preiļu novadā saņēma Zenons Balodis un Māris Litaunieks.

Stabulnieku dejotāji jubilejas koncertā devās atmiņu ceļojumā kopā ar šajos gados iegūtajiem draugiem – Viļānu jauniešu deju kolektīvu (JDK) “Austra” un vadītāju Lūciju Kukaini, Dricānu senioru deju kolektīvu (SDK) “Jumalo” un JDK “Jumalēni”, un vadītāju Silviju Boktu, Preiļu deju kopu “Talderi” un vadītāju Silviju Kurtiņu, Varakļānu SDK “Kūmiņš” un VPDK “Varakļāni”, un vadītāju Mārīti Kanču, Galēnu VPDK “Amizieris” un vadītāju Ilmāru Dreļu, Sīļukalna VPDK “Sīļukalns” un vadītāju Anitu Upenieci, kā arī Varakļānu JDK “Neprāts” un vadītāju Ilonu Balodi. Jubilārus svētku reizē sumināja tuvākie skatuves kolēģi – Stabulnieku KN vokālie ansambļi “Noktirne” un “Labākie gadi” ar vadītāju Ilzi Grēveli-Skaraini, Stabulnieku KN ansamblis “Zapevočki” un vadītāja Tatjana Ataša.

Sveicēju pulkā ar ziediem, pateicībām un laba vēlējumiem bija arī Dziesmu un deju svētku virsvadītājs, horeogrāfs Ilmārs Dreļs, Stabulnieku pagasta pārvaldes vadītāja Inga Jurkāne un KN vadītāja Vita Balode, ilggadējs kolektīva atbalstītājs Jāzeps Ivanāns, kā arī Preiļu un Līvānu deju apriņķu virsvadītāja Silvija Kurtiņa.

Pasākuma scenāriju sagatavoja un koncertu vadīja Līga Upeniece, informēja VPDK “Stabulnieki” komanda.

Svētku pasākuma emocionālākais un sirsnīgākais mirklis viennozīmīgi bija trīs paaudžu pārstāvju kopīgā deja «Māmiņai»