Medumos atklāts Pirmā pasaules kara muzejs

Pēc divu gadu plānošanas, projektēšanas un artefaktu vākšanas ir finišējis Latvijas un Lietuvas pierobežu sadarbības programmas projekts “Pirmā pasaules kara mantojuma un ekspozīcijas izveide ar mērķi piesaistīt apmeklētājus pierobežā”. 1. martā durvis vēra jaunizveidotais Pirmā pasaules kara muzejs Medumos, aicinot klātesošos iejusties seno vēstures notikumu atmosfērā. Tradicionālās svinīgās lentītes vietā tika pārgriezta dzeloņstieple, tādējādi simbolizējot kara beigas, bet nogrieztais stieples fragments pārtapa sirsniņā un nodots muzejam glabāšanā.

Muzejs izveidots ēkā, kur agrāk atradās Medumu pamatskolas darbnīcas. Ēka jau sen netika apsaimniekota un bija sliktā stāvoklī. Piesaistot pārrobežu projekta finansējumu, izdevās renovēt ēku un izveidot ekspozīciju, kuras apskate nav vienīgais piedāvājums šajā projektā.

 

Projekta gaitā ir izveidota Pirmā pasaules kara ekspozīcija arī Turmantā Lietuvā, kas apmeklētājiem durvis vērs 17. martā. Projekts īstenots INTERREG V-A Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros, informē Inese Minova.


Kara muzejs Medumos stāsta par simts gadus senu vēsturi