Sadarbība, kompetenču izglītība un Meteņu svinēšana Dagdā

Lietpratība jeb kompetence ir spēja saskaņoti izmantot zināšanas un prasmes reālās, neierastās dzīves situācijās. Kompetences izglītībā nozīmē tādu pieeju mācībām, kurā apgūstamais saturs balstās ne tikai uz zināšanu iegaumēšanu, bet arī uz prasmēm tās reāli pielietot dzīvē. Izrādās, to visu var saistīt ar Meteņdienas svinēšanu.

17. februārī Dagdas vidusskolas 4. b klases skolēni un klases audzinātāja Aija Utkina, Valērija, Kristīne kopā ar Dagdas bibliotēku devās ciemos uz Ķepovas saietu namu pie saimnieces Regīnas Stepiņas, lai mācību vielu apgūtu ārpus skolas telpām. Šajā dienā bērni mācību priekšmetus apguva caur latviešu gadskārtu svētkiem – Meteņiem.

Kā izrādās, braukšana ciemos ir viena no Meteņdienas paražām, jo tad augšot gari lini. Metenis – Vastlāvis, Lastavāgs, Miesmetis, Pīrāgu diena – ir svinama diena laikā starp Ziemassvētkiem un Lieldienām. Meteņi ir arī pavasara gaidīšanas svētki – tiek aizdzīts ziemas miegs, dabā mostas jauns pavasaris, bet cilvēka iekšējā pasaulē notiek pāreja no ziemas miera uz kustību, darbību un jaunu sākumu. Meteņos tika krietni ēsts un līksmots, jo, tiem beidzoties, sākās gavēnis, par ko liecina viens no senlatviešu nosaukumiem – Aizgavēnis.

Meteņu dienas ieražu pamatā ir rūpes par nākamā gada auglību un labklājību. Lai gan Meteņdiena ir tikpat kā pavasaris, tomēr vēl ir auksts, tāpēc iesaka sekot praktiskam ticējumam – ģērbties silti, jo īpaši no aukstuma sargājot kājas, tad Lieldienās būsiet veseli un baudīsiet pavasara iestāšanos svaigā gaisā. Ziema tika dzīta prom ne pa jokam – notika īstas Meteņdienas izdarības – dejas, rotaļas, vizināšanās ar ragavām, baudīts Meteņdienas mielasts. Dažādu stundu tēmas tika apgūtas caur Meteņdienas aktivitātēm. Piedaloties aktivitātēs, katrs dalībnieks vāca sev punktus. Noslēgumā tika pasniegti apbalvojumi.

Jautra Meteņu svinēšana veiksmīgi apvienota ar mācību vielas apgūšanu vairākos priekšmetos