Noslēdzies laikmetīgās dejas projekts “VELIES un CELIES”

Dejā “uzplauka” sievietes no Lūznavas un apkārtnes, Ukrainas un Venecuēlas

Pirms nepilniem diviem gadiem aizsākās Erasmus+ laikmetīgās dejas projekts “FinlandLatviaWales (FLW) – Follow” jeb “VelsaLatvijaSomija (VLS) – Velies un celies”, kura mērķis bija caur praktiskām nodarbībām ar kustību un dažādām neformālās mācīšanās aktivitātēm kopienas sievietēm dot iespēju sevi izzināt, stiprināt, iedvesmot un iemācīties izmantot savu potenciālu.

Tajā piedalījās sešas dažādas organizācijas no Latvijas, Somijas un Lielbritānijas (Velsas). Katrā no valstīm pieredzējuši laikmetīgās dejas speciālisti, jaunatnes un sociālie darbinieki vairāk nekā gadu strādāja ar jaunu sieviešu un vīriešu grupām. Latvijā projektā bija iesaistītas divas organizācijas: Lūznavas muiža un organizācija LAUKKU – starptautiska domubiedru grupa. Projektā Latvijā piedalījās dažādu vecumu sievietes no Lūznavas un citiem tuvākajiem pagastiem, kā arī trīs ukraiņu sievietes un viena venecuēliete. Kopumā bija septiņas klātienes tikšanās – nodarbības/ darbnīcas un 2022. gada vasarā trīs dienu radošā nometne, kur tika izveidota dejas izrāde “Laumiņu dumpis”. Lūznavas muižā trīs dienas un trīs valodās lika kopā kustības, vārdus, sajūtas un pieredzes, lai radītu dejas izrādi “Laumiņu dumpis”, kuras pirmizrāde bija 2022. gadā 19. jūnijā. Ar šo dejas izrādi noslēdzās pirmais projekta posms. Projekts turpinājās Lūznavas muižā (jūnija sākumā organizatori viesojās Somijā, Tamperē, lai kopā plānotu jauniešu pieredzes apmaiņas notikumu) no 15. līdz 20. augustam, kad tikās visi sadarbības partneri. Dažu dienu laikā tika izveidota “Starptautiskā dejas izrāde”, kura pirmizrādi piedzīvoja 2022. gada 18. augustā. Projekta noslēdzošajā posmā, šī gada sākumā notika tikšanās Velsā no 9. līdz 13. janvārim, kur tikās projekta organizatori no Latvijas, Somijas, Velsas, lai izrunātu, izanalizētu projekta sasniegtos rezultātus.

Projekta dalībniece Ligita Stikute: “Arī man bija iespēja piedalīties visos projekta posmos gan radošajās meistardarbnīcās, gan abās deju izrādēs, kurā guvu lielisku pieredzi. Man bija liela uzdrīkstēšanās – iepazīties tuvāk ar laikmetīgo deju, bet pāri visam, pārkāpt savām bailēm – iemācīties kustēties, justies līdzvērtīgai ar pārējiem projekta dalībniekiem. Galvenais, ko esmu sapratusi un paņēmusi no šī projekta, ka, neskatoties uz kādām sociālajām problēmām, kultūras dažādībām, kustību ierobežojumiem, DEJOT VAR IKVIENS.” Projekts tiek finansēts ar Eiropas Komisijas “Erasmus+: Jaunatne darbībā”, kuru Latvijā administrē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra, atbalstu.

Dejas izrādē “Laumiņu dumpis” Lūznavas muižā