Projekts. Gatavo ierakumu jeb blindāžas sveces Ukrainai

Februāris ir Sveču mēnesis, kad lejam sveces, dedzinām sveces, priecājamies par to gaišumu, siltumu un košajām krāsām. Tomēr nu jau kādu labu laiku sveču liešana ir ieguvusi pavisam citu nozīmi – tā ir iespēja palīdzēt ukraiņiem cīņā pret Krieviju. Jaunā iniciatīva – ierakumu  sveču (sauktu arī par blindāžas svecēm) liešana ¬– aizsākusies jau pērn rudenī un tiek īstenota visā Latvijā. Izlietās sveces, kas tiek nosūtītas uz Ukrainu, karavīriem noder gan kā gaismas, gan siltuma avots, turklāt aizdedzināta svece ļaus arī uzvārīt ūdeni, kad tas nepieciešams. Internetā iespējams atrast pamācības, kā šīs sveces pareizi gatavot. Galvenais, lai ir nepieciešamie materiāli, – metāla bundžas, gofrēts kartons un parafīns vai vasks, ko var iegūt no jau dedzinātām svecēm. 

Lej ierakumu sveces un iedvesmo sabiedrību līdzdarboties
Ja ielūkojas rakstnieces un žurnālistes MAIJAS POHODŅEVAS feisbuka profilā, tad var redzēt, ka viņa aktīvi iesaistās dažādās Ukrainu atbalstošās aktivitātēs. Tiklīdz kļuva zināms, ka ukraiņiem ir nepieciešamas šādas sveces, Maija ievietoja informāciju savā feisbuka profilā par blindāžas sveču veidošanu, kas guva lielu sabiedrības atsaucību. Katru brīvu brīdi viņa veido ierakumu sveces, kuras ar brīvprātīgo organizācijām nogādā uz Ukrainu. 
“Taisīt sveces sāku jau pagājušā gada augustā. Viena pati esmu uztaisījusi jau vairāk nekā 2000 sveču, bet kopā ar citiem ¬– vēl vairāk, tādēļ vairs neskaitu. Vasarā bija skaidrs, ka šīs sveces vajadzēs, tāpēc augusta beigās sāku tās veidot. Sākumā vācu materiālus pa bundžiņai, pa sveču galam, sociālajos tīklos stāstīju par to, ko daru. Augustā–septembrī cilvēki diezgan lēni iesaistījās, bet vēlāk, kad visos medijos parādījās informācija par šo sveču nepieciešamību, tad cilvēki ļoti aktīvi ziedoja sveču galus, bundžiņas. Draugi atbalstīja jau ar kilogramiem sveču nodeguļu un desmitiem tukšo konservu kārbu,” stāsta Maija.
“Nedēļas laikā savācu sveču galus un sestdienā–svētdienā leju, sanāk izliet 100 sveces – gan mazas, gan lielas. Izlietās sveces atdodu dažādām organizācijām, kas tās nogādā tālāk. Ar  brīvprātīgo organizāciju “SOS palīdzība Ukrainai” sadarbojos jau no 2014. gada, decembrī mums kopā izdevās savākt līdzekļus un iegūt divas tonnas parafīna, par ko milzīgs paldies SIA “Diānas sveces” no Ventspils. Saņēmu arī trīs tūkstošus jaunu konservu bundžu no citiem ziedotājiem, kuri vēlējās palikt anonīmi. Tā varējām uzreiz atbalstīt vairākas domubiedru grupas, kas izgatavo ierakumu sveces. Mana doma bija savākt materiālu, lai varu nodrošināt pēc iespējas vairāk brīvprātīgo, kas iesaistās sveču gatavošanā, jo bija pieredze, cik lēni un grūti bija sākumā, kad tikai uzsāku, – 2022. gada augustā. Tā, piemēram, Vārkavas pamatskolas skolotāja Renāte Andiņa mani atrada feisbukā un jautāja pēc parafīna. Nosūtīju uz Vārkavu 20 kg parafīna,” stāsta Maija, kura labprāt  palīdz organizēt ierakumu sveču liešanas darbnīcas. 
“Lielākoties sveces leju viena pati, bet, kad to darām kopā ar domubiedriem, tad vienmēr var uzreiz saliet vairākus simtus. Ierakumu sveces leju arī kopā ar kolēģi Modri Pelsi (sarunas laikā uzzinu, ka Modris ir uzaudzis Latgalē, viņa bērnība un jaunība pagājusi Varakļānu novada Murmastienā – I.K.-M.), ar kuru strādājam kopā jau vairāk nekā 20 gadus – strādājām medijos, veidojām dokumentālās filmas un kopā esam uzrakstījuši jau sešas grāmatas,” stāsta Maija.
“Ja sveces taisām kopā ar Modri, tad paiet divas stundas, kamēr 30 l katls ar parafīnu izkūst, tad skriešus lejam gatavajās svecēs. Katru brīvu brīdi, kad man vakarā ir laiks, vai nu noplēšu bundžām augstās virsmas vai kolēģis tās apgriež. Tas ir kā hobijs – kad ir laiks, piegriežu bundžas vai tinu kartona lentes, jo pirms sveču liešanas ir jāizdara šie priekšdarbi. Kad nepieciešamais sagatavots, tad paiet visa diena, kamēr saleju 100 sveces. Ja kopā ar kolēģi lejam, tad izkurinām divus katlus – no plkst.8 rītā līdz pašam vakaram. Tad salejam 200–300 sveces,” turpina Maija. 
Kas ir jāievēro, lejot ierakumu sveces? Maija stāsta: 
“Ir jāpievērš uzmanība savai drošībai, jo, strādājot ar konservu bundžām, obligāti jāvelk cimdi ar gumijoto apakšu, citādi var sagriezt rokas. Parafīns ir ugunsbīstams, tādēļ jāatceras, ka nedrīkst tējkannu likt pa tiešo uz vaļēja uguns avota, lai neaizdegas. Ja ir atklāts uguns avots, tad darbs jāveic laukā. Jāatceras, ka nedrīkst parafīnu pārkarsēt, jo tad tas ļoti slikti pildās – burbuļo, dūmo, un tas ir kaitīgi veselībai. Darbs ir jāveic uzmanīgi un akurāti, ievērojot, ka tinums nedrīkst būt ļoti ciešs, – tam jābūt aptuveni vienam centimetram zem bundžas maliņas. Ja salej pavirši, tad svecē izveidojas caurumi, tas nav labi, tādēļ ar otro reizi jāpielej caurumi.”
Tāpat Maija atgādina, ka ierakumu sveces būs nepieciešamas apmēram līdz aprīļa vidum. Tad kļūs gaišāks un būs silti, un ierakumu sveces ukraiņiem vairs nebūs tik aktuālas. “Bet dūmu sveces, ukraiņiem ejot uzbrukumā pret krieviem, gan ļoti noderēs,” saka Maija, turpinot: 
“Ierakumu sveces nav vienīgais, ko izgatavo brīvprātīgie. Ukrainas pilsētā Krivijrihā, pašā kara sākumā, brīvprātīgie, kurus apvienoja aizraušanās ar riteņbraukšanu “Ukrainian Bike Family”, organizēja dūmu sveču izgatavošanu. Tās atšķiras no ierakumu svecēm, jo aizdedzinātas, rada biezu dūmu aizsegu, kas savukārt vajadzīgs, lai aizsegtu Ukrainas aizstāvjus, kad tie pārvietojas, bet it sevišķi, kad nepieciešams evakuēt ievainotos. Man bija doma organizēt šādu sveču veidošanu Latvijā, bet, sazinoties ar brīvprātīgajiem, kuri Ukrainā tās taisa jau gadu, nonācu pie secinājuma, ka process tomēr ir specifisks un par sarežģītu, ja organizētājam nav ķīmiķa izglītības. Tāpēc atliek tikai vākt līdzekļus tieši viņiem, jo arī tā varam atbalstīt Ukrainas aizstāvjus.”
Līdzekļu vākšanu un gatavo sveču nogādāšanu atbalsta organizācija “SOS palīdzība Ukrainai”. Ukrainas aizstāvjiem vajadzību ir daudz, tādēļ joprojām var ziedot. Jāatceras, ka darot labos darbus, pat ja tie šķiet pavisam nelieli, mēs varam stiprināt ukraiņus pretī uzvarai: 
Biedrība “SOS palīdzība Ukrainai”
Reģ. Nr.: 40008238761
Bankas konts AS Swedbank: LV93HABA0551040192621

Sarunas noslēgumā Maija piebilst: “Labāk lai veltu visu savu brīvo laiku, palīdzot ukraiņu puišiem, nekā taisu tādas sveces saviem dēliem. Tā bija galvenā doma, kādēļ veltu savu laiku ierakumu sveču liešanai.”
Savukārt, ja kāds Latgalē plāno liet ierakumu sveces un ir vajadzīgs parafīns, var sazināties ar Maiju Pohodņevu, uzrakstot viņai feisbukā.


Arī vārkavieši atbalsta Ukrainu
Maija Pohodņeva ierosināja sazināties ar Vārkavas pamatskolas skolotāju Renāti Andiņu, kura kopā ar 2. klases skolēniem pavisam nesen lēja ierakumu sveces sūtīšanai uz Ukrainu. Izrādās, tieši Maija bija tā, kura uz Vārkavu nosūtīja parafīnu, lai vārkavieši varētu liet ierakumu sveces, tādā veidā palīdzot ukraiņiem izturēt šo ziemu. 
Kā stāsta R. Andiņa, tad Vārkavas pamatskolas skolēni jau pērn iesaistījās dažādās Ukrainu atbalstošās aktivitātēs – pavasarī kopā ar saviem audzēkņiem skolotāja pina maskēšanās tīklus, iesaistot arī vietējā bērnudārza un Preiļu 1.pamatskolas audzēkņus. Vēlāk rudenī vārkavieši lēja ierakumu sveces. 
“Rudenī iedomājos, ka ukraiņiem ierakumos ir ļoti auksti. Par sveču liešanu feisbukā ir daudz informācijas, papētīju, kas ir jādara, uzrakstīju vacapā ziņas skolēnu vecākiem, kādus materiālus vajag sveču liešanai. Tika atnests nepieciešamais, un tā mēs ar bērniem salējām pirmo kasti ar svecēm,” atceras R. Andiņa. Tā kā Twitter konvojs jeb biedrība “Agendum” Preiļu novadnieces Lauras Pličas-Stankevičas vadībā organizēja skolēnu autobusu nogādāšanu Ukrainā un viens šāds iegādātais autobuss, kurš bija jāpiepilda ar ukraiņiem noderīgām lietām, bija arī Preiļos, tad arī vārkavieši iesaistījās šajā labdarības aktivitātē. Tika aizvesta kaste ar salietajām svecēm, par skolēnu vecāku saziedoto naudu tika nopirktas konfektes un pieliktas klāt sūtījumam. 
Savukārt šogad sveču liešana bija jo īpaši aktuāla, un tieši pirms Sveču dienas, Projektu dienā, kuras tēma bija saistīta ar amatiem, tika veikts šis nozīmīgais darbs. “Maija Pohodņeva atsūtīja ļoti daudz parafīna dažādās krāsās, un izlējām vairāk nekā 50 sveces, ko aizvedu Igoram Pličam, lai viņa meita Laura nogādā tālāk,” stāsta R. Andiņa. “Bērniem pašiem neļauju liet, jo tas ir bīstami. Es kausēju parafīnu, viņi griež kartonu. Kad sveces salej, paliek arī tādi kā caurumi, kuriem nav jābūt, tad atkal sakarsēju parafīnu un pieleju sveces pilnākas.”
Skolotāja atzīst, ka bērniem patīk iesaistīties šāda veida aktivitātēs: “Visemocionālāk mums bija tad, kad pinām tīklus. Rudenī spriedām ar bērniem, ka ukraiņiem ir auksti, kā viņi varēs sasildīt ēdienu vai tēju, tādēļ jālej sveces, lai palīdzētu. Tagad jaunajā gadā, kad ierunājos, ka varētu liet sveces, viens zēns jautāja – tas karš vēl nav beidzies?” 
“Man ir ļoti labi bērni, un bērniem ir ļoti labi vecāki. Mēs iesaistāmies dažādās labdarības aktivitātēs un atbalstām Ukrainu, cik varam, – ar tīklu pīšanu, sveču liešanu, zīmējumu zīmēšanu,” saka R. Andiņa, kura kopā ar 2. klases skolēniem Vārkavas kopienu resursu centrā šonedēļ pina maskēšanās tīklus. Viņa atklāj, ka atsūtītais parafīns vēl esot palicis, tādēļ noteikti vēl liešot sveces un atkal došot parafīnu arī biedrības “Jaunvide” dalībniekiem, kuri arī lej ierakumu sveces. 

 

Ingas Kaļvas-Miņinas teksts