Ar pasākumu nedēļas maratonu nosvinēta Preiļu jubileja 

Preiļi ir pilsēta jau 95 gadus

No 6. līdz 12. februārim notika Preiļu pilsētas 95. dzimšanas dienas pasākumu maratons. Katru dienu tika rīkotas izstādes, godināti izcili novadnieki, dziedāts un dejots koncertos un radīti jauni kultūras piedāvājumi.

Ieva Babre aicina fotogrāfijās sajust Preiļus
7. februārī Preiļu Galvenajā bibliotēkā apmeklētāju pilnajā izstāžu zālē ar Ievas Babres pirmo fotogrāfiju personālizstādi "Sajūti Preiļus" sākās Preiļu 95. dzimšanas dienas pasākumu maratons, kas ilga visu šo nedēļu.
Iepazīstinot ar izstādi, Ieva Babre pēc izstādes kuratores Oksanas Šņepstes ievadvārdiem pastāstīja, ka viņa sarūpēja izstādi, Sigitas Trūpas pierunāta, un ar draugu, radu, atsaucīgu cilvēku atbalstu. Visas 36 fotogrāfijas tika izvēlētas ģimenes lokā un sagrupētas tematiski. Piemēram, viena fotogrāfiju sērija stāsta par Preiļu pils parka Ievas un Ādama saliņu, cita – par arhitektūru, vēl cita – par dzīvniekiem, tostarp gulbjiem, kurus fotogrāfe ir ļoti iemīlējusi. Ieva apkopojusi fotogrāfijas arī grāmatā, kuru viņa uzdāvināja Preiļu Galvenās bibliotēkas saimei, un iemūžinājusi fotopastkartītes, kuras savukārt kā balvu saņēma Ievas rīkotā konkursa pareizo atbilžu autori un izstādes atbalstītāji.
Apsveicēji Ievai novēlēja sajust vēl daudz krāsainu, interesantu mirkļu un iemūžināt tos fotogrāfijās, kuras varēs apskatīt jaunās izstādēs. Ieva pateicās atbalstītājiem – ģimenei, fotogrāfiem, kolēģiem, draugiem, Preiļu Galvenās bibliotēkas saimei.
Ievas Babres sajūtas par Preiļiem var apskatīt un sajust līdz 31. martam, pēc tam izstāde ceļos uz Līvāniem un citām kultūrtelpām, interneta vietnē ej.uz/sajutipreilus var nobalsot par labāko fotogrāfiju, bet bērni aicināti turpat izstādē darba lapās uzrakstīt fotogrāfijām interesantus nosaukumus.

Preilieši un viesi stāstīja par Preiļiem un novadniekiem
Preiļu 95. dzimšanas dienas pasākumu ciklā preilieši un ciemiņi satikās pēcpusdienā “Preiļu pilsētas atmiņu stāsti”, kas notika 7. februārī turpat Preiļu Galvenajā bibliotēkā. 
Vita Biezaite stāstīja savas privātmājas, kas atrodas Brīvības ielā, stāstu un satikšanos ar ēkas saimnieku dēlu Dāvidu Zilbermani. Savukārt vecticībnieku tradīciju un vēstures pētniece Tatjana Kolosova iepazīstināja ar bijušā gastronoma ēkas pilsētas laukumā vēsturi. Par grāfu Borhu pils parka dārznieka, sava vecvectēva Stefana gaitām pastāstīja Marija Briška. Tāpat arī Vilhelmīne Jakimova bija sarūpējusi savu dāvanu Preiļiem un klausītājiem – stāstu par Preiļu gadatirgiem. Ligita Pauniņa ar stāstu par Jāņa Eglīša devumu Preiļu novadam, viņa gaitām izglītībā un politikā atgādināja, ka šogad paliek desmit gadi kopš viņa aiziešanas mūžībā. Vēl vienas izcilas personības – Polikarpa Čerņavska – dzīvesstāstu izstāstīja Tekla Bekeša. Visbeidzot Egita Terēze Jonāne iepazīstināja ar Raiņa bulvāra cilvēkiem (uzņēmējiem, veikalniekiem, muzeja un kultūras nama ļaudīm u.c.), kuri ar savu darbu raksta Preiļu šodienas vēsturi un bez kuriem nav iedomājama šīs ielas ikdienas un svētku noskaņa. 
Šoreiz par muzikālo noskaņu rūpējās Ieva Pastare un Edgars Pastars.
Pasākuma kuratore Sigita Trūpa uzsvēra, ka Preiļus bagātus un vērtīgus dara strādīgi, atbildīgi, pilsētu mīloši cilvēki, tāpat viņa solīja, ka stāstniekus kopā sapulcinās arī citos pasākumos. 

Atklāja koka grāmatu – Pētera Zeiles ekspozīciju
10. februārī Preiļu dzimšanas dienas noskaņās Preiļu Galvenajā bibliotēkā atklāja ekspozīciju “Pēteris Zeile. Domu un atmiņu makšķernieks”. Tā izskatās kā liela grāmata, un to veidoja Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja komanda – Tekla Bekeša, Silvija Berezovska, Rihards Sisojevs, Ilona Vilcāne un Silvija Ivanovska ar Zanes Zeiles, Zentas Vaivodes un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.
Tekla Bekeša uzsvēra, ka ekspozīcija tapusi lielas grāmatas formātā (ar daudzām durtiņām, aiz kurām ir izzinoša informācija, un daudzām atvilktnēm, kurās atrodas spēles bērniem), jo Pēteris Zeile ļoti mīlēja grāmatas. Arī plauktus rotā grāmatas no Pētera Zeiles bibliotēkas. Tikmēr bildes un teksti stāsta par Pēteri Zeili, viņa bērnību un skolas gaitām, kā arī viņa hobiju – makšķerēšanu. Tāpēc turpat redzamas zīmētās zivis. Tās uzzīmēja Preiļu Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi, piedaloties plenērā Vārkavas muižas parkā, Dubnas upes krastā pagājušā gada rudenī.
Preiļu Galvenās bibliotēkas direktore Ilona Skorodihina piešķīra grāmatai – ekspozīcijai ISBN identifikatoru, kurā ietverti Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja u.c. simboli. Pēc tam Pētera Zeiles māsa Zenta Vaivode un dzejniece, 14. Saeimas deputāte, Anna Rancāne pārgrieza simbolisko grāmatas–ekspozīcijas atvēršanas lenti, un Ilona Vilcāne iepazīstināja ar ekspozīciju. 
Par Pēteri Zeili runāja arī fotogrāfs Igors Pličs, Preiļu novada domes deputāte Iveta Stare un Preiļu novada kultūras un tūrisma pārvaldes producents Oskars Bērziņš, bet Preiļu Mūzikas un mākslas skolas audzēknes Rita Šmeikste, Sofija Livkina un Keitija Patrīcija Kokina sveica klātesošos ar tautasdziesmām. 
Teklai Bekešai ar kolēģiem jau ir jauna ideja – izdot Pētera Zeiles dienasgrāmatu. Lai izdodas! 

Izveidoja Grāmatu mīļotāju klubiņu
10. februāris ir iezīmēts Preiļu vēstures kalendārā ar vēl vienu dzimšanas dienu, jo Preiļu Galvenajā bibliotēkā notika Grāmatu mīļotāju klubiņa “Grāmatu Guru” atklāšanas un vārda došanas ballīte.
Preiļu Galvenās bibliotēkas direktore Ilona Skorodihina un viņas komanda pasākumu veidoja kā muzikāli dzejisku satikšanos un sarunu pie krustību kūkām, tējas un kafijas, bagātu ar dāvanām un interaktīvām literārām spēlēm. 
Klāt bija īpašā viešņa Anna Rancāne, viņa atveda maizes kukuli un labus ceļavārdus klubiņa dalībniekiem (klubiņu var apmeklēt gan mazi, gan lieli lasītāji) un uzdāvināja savas dzejas lasījumu sprīdi. Tāpat pasākumu kuplināja dzejniece, “Vietējās Latgales Avīzes” žurnāliste Egita Terēze Jonāne ar saviem trīspukstiem. Savukārt par muzikālo noskaņu rūpējās Aizkalnes pagasta vokālais ansamblis “Visiem dzīves gadījumiem”. 
Pirms tam bibliotēkas interneta lapā notika konkurss un balsojums par Grāmatu mīļotāju klubiņa nosaukumu, un lasītāju un ekspertu klubiņam izvēlētais un tagad arī piešķirtais vārds ir “Grāmatu Guru”. Šī konkursa piecu visvairāk atbalstīto vārdu – “Grāmatu Guru”, “Preiļu grāmatnieks”, “Lasītprieka ķēķis”, “Salasīšanās” un “Radīti lasītpriekam” – autori saņēma piemiņas balvas, tāpat notika loterija, kur visi pasākuma dalībnieki laimēja grāmatas. Pēc interaktīvajām spēlēm klātesošie pulcējās pie krustību kūkām, notika sarunas par grāmatām, Preiļu dzimšanas dienu un slaveniem novadniekiem. 
Grāmatu mīļotāju klubiņa “Grāmatu Guru” pirmā tikšanās notiks jau 10. martā Preiļu Galvenajā bibliotēkā (laiks tiks izziņots iepriekš), un tā būs veltīta Starptautiskajai Sieviešu dienai. Tāpēc mazi un lieli aicināti nākt ar mīļām grāmatām par sievieti vai māti, vai politiķi, vai princesēm, vai kuras ir uzrakstījušas sievietes. 

Tāpat svētku nedēļas garumā preilieši un ciemiņi varēja piedalīties bezmaksas un virtuālajās ekskursijās, apmeklēt Igora Pliča ekspozīcijas, veldzēt dvēseli Preiļu Mūzikas un mākslas skolas saimes koncertā, Ilzes Rijnieces un Paula Arnicāna akustiskajā koncertā un deju kolektīvu danču koncertā, kā arī baudīt gardumus svētku restorānā.

Preiļu stāstu pasākuma dalībnieki atzina, ka jāsanāk kopā biežāk, jo Preiļi ir bagāti ar cilvēku un viesu stāstiem

Ieva Babre atklāj savu pirmo personālizstādi

Ilona Vilcāne iepazīstina ar Pētera Zeiles ekspozīciju

Anna Rancāne (no labās) sveic Ilonu Skorodihinu un Preiļu lasītāju saimi ar jaunas kultūras aktivitātes – grāmatu lasītāju klubiņa izveidošanu

Akustiskais koncerts – muzicē Ilze Rijniece un Pauls Arnicāns

Preilieši savu pilsētu sveica arī ar deju

Egitas Terēzes Jonānes teksts, Viktora Agurjanova un Egitas Terēzes Jonānes foto