Gribi zemenes maijā, stādi martā!

Šobrīd ne tikai lielie audzētāji, bet arī ģimenes dārzu saimnieki arvien biežāk plāno pēc iespējas agrāku zemeņu ražu. Pēdējo trīs gadu tendence ir Latvijā audzēto zemeņu ražu iegūt pēc iespējas agrāk un zemeņu sezonu turpināt pēc iespējas ilgāk. Tāpēc būtiski pieaudzis pieprasījums pēc frigo (saldētajiem) zemeņu stādiem, jo tas ir vienīgais stādu veids, ar kuru iespējams plānot ražu, nodrošinot ogas no maija vidus līdz pat novembrim, atklāj vietējais zemeņu audzētājs, zīmols “Augusta zemenes”, kas pieder SIA “Mad Nordic”.

Uzņēmums zemeņu audzēšanu segtajās platībās uzsāka pirms vairāk nekā pieciem gadiem, to attīstot savulaik zināmās Mālpils dārzniecības teritorijā, Siguldas novadā. Šobrīd “Augusta zemenes” ogas iecienījuši mazumtirdzniecības klienti ogu īpaši saldās garšas un kvalitātes dēļ. Pēdējo divu gadu laikā uzņēmuma komanda sniedz arī konsultācijas gan lieliem, gan maziem zemeņu audzētājiem.

“Protams, mēs nevaram konkurēt ar audzētājiem no Grieķijas, kur ir vairāk gaismas un siltums. Taču arī Latvijā vairs nav jāgaida Līgo, lai sāktu zemeņu sezonu. Šobrīd pirmās vietējās zemenes ēdam jau maija vidū un turpinām ēst līdz pat novembrim,” stāsta “Augusta zemenes” saimnieks un agronoms Guntars Dzērve.

Tāpēc, lai ēstu zemenes maijā, tās martā jāstāda siltumnīcās un par vēlamajām zemeņu šķirnēm jālemj jau ziemā. Protams, siltumnīcās laikus jāveic zināmi priekšdarbi, lai, sākoties pirmajām siltajām marta dienām, jau varētu sākt stādīšanas darbus. “Jāņem vērā, ka lielie zemeņu audzētāji savu biznesu plāno vismaz gadu uz priekšu. Piemēram, šī gada ražu plānojām jau pērnā gada sākumā, pasūtot vajadzīgos frigo zemeņu stādus. Savukārt nākamo gadu sāksim plānot jau šī gada martā,” stāsta G. Dzērve.

Frigo zemeņu stādi arvien lielāku popularitāti guvuši arī tā saucamo hobija audzētāju vidū. Pateicoties faktam, ka pēdējā gada laikā Latvijā pieejami speciāli stādīšanas maisi ar jau sagatavotu substrātu, zemeņu audzēšana kļuvusi vēl vienkāršāka. “Paņem šādu speciālo maisu, nosacīti noliec dārza stūrī vai uzliec uz sagatavotām vagām, iestādi zemenes un gaidi ražu. Protams, ir jāmēslo, jālaista, jārūpējas. Jo tikai ar mīlestību un rūpēm lolotas zemenes būs īpaši saldas. Taču laika ekonomija, stādot šādos maisos, noteikti būs,” uzsver agronoms G. Dzērve.