Par katlu māju Talsu ielā Preiļos

Jautā Preiļu lasītāji:

“Vai SIA “Preiļu saimnieks” katlu māja, kas atrodas Talsu ielā, strādā ar likumos atļauto trokšņu līmeni? Tā dun katru dienu, nevar strādāt, atpūsties, dzīvot blakus.”

Atbild Valsts Vides dienesta pārstāve Karīna Dvorjaņinova:

“Pagājušā gada nogalē Valsts vides dienests (VVD) konstatēja, ka moduļveida katlu māja Talsu ielā 2C, Preiļos, darbojas bez piesārņojošu darbību veikšanas atļaujas. Par ko 2022. gada 24. novembrī VVD uzsāka administratīvā pārkāpuma procesu. SIA "Preiļu saimnieks", reaģējot uz noteikto pārkāpumu, 7. decembrī reģistrēja sadedzināšanas iekārtas darbību Talsu ielā 2C un veica dūmvada augstuma modelēšanu. Lai mazinātu dūmu ietekmi, tika veikta dūmvada pagarināšana līdz 11,2 m. Tomēr ir jāvērš uzmanība, ka iesniegums par pieņemšanu ekspluatācijā uz šodienu (šī atbilde saņemta 23. janvārī – E.T.J.) Valsts Vides dienesta Latgales reģionālajā vides pārvaldē nav iesniegts.”

Savukārt attiecībā uz sūdzībām par paaugstinātu trokšņu līmeni ir jāvēršas Veselības inspekcijā, kas uz doto brīdi jau ir vērtējusi sadedzināšanas iekārtas darbību savas kompetences ietvaros un sniegusi rekomendācijas uzņēmumam trokšņa līmeņa samazināšanai.”

 

Atbild Veselības inspekcijas Latgales kontroles nodaļas speciālisti:

“Veselības inspekcijas Sabiedrības veselības departamenta Latgales kontroles nodaļa 2022. gada 11. novembrī saņēma Valsts vides dienesta Latgales reģionālās vides pārvaldes vēstuli par anonīma iesniedzēja telefonisku sūdzību par gaisa piesārņojumu un troksni no moduļveida katlu mājas Talsu ielā 2C Preiļos.

Inspekcijas darbinieki 2022. gada 22. novembrī veica SIA “Preiļu saimnieks” katlu mājas un katlu mājai pieguļošās teritorijas (no Daugavpils ielas, Raiņa bulvāra puses) pārbaudi. Pārbaudes laikā konstatēts, ka katlu māja atrodas Preiļu pilsētas Centra mikrorajonā, kura raksturojas ar vienstāvu un daudzstāvu dzīvojamo māju apbūvi. Dzīvojamās mājas atrodas 15 līdz 50 m attālumā no katlu mājas. Katlu māja darbojas automātiski, saskaņā ar laika apstākļiem, pielāgojot apkures jaudu āra gaisa temperatūrai. Transports katlu mājā piegādā kurināmo dienas laikā, bet nakts stundās transporta kustība nenotiek. Tika saņemta informācija no uzņēmuma pārstāvja, ka objekts darbojas testa režīmā un tiek kārtota dokumentācija katlu mājas pieņemšanai ekspluatācijā Preiļu Būvvaldē. Subjektīvi vērtējot, pārbaudes brīdī troksnis nav traucējošs.

Inspekcijas darbinieki pēc pārbaudes veikšanas sakarā ar anonīmo sūdzību 2022. gada 1. decembrī informatīvajā vēstulē vērsa uzņēmuma atbildīgās personas uzmanību, ka saskaņā ar Ministru kabineta 07.01.2021. noteikumu Nr. 17 “Noteikumi par gaisa piesārņojuma ierobežošanu no sadedzināšanas iekārtām” 85. punktu, sadedzināšanas iekārtu darbības radītais trokšņa līmenis nedrīkst pārsniegt normatīvajos aktos par trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtību noteiktos trokšņa normatīvus.

Inspekcijas darbinieki rekomendēja uzņēmumam:

  1. Aprēķināt iekārtas ekspluatācijas rezultātā radīto trokšņa līmeni.
  2. Nodrošināt visus nepieciešamos pasākumus, lai pārvietojamās konteinertipa katlu mājas darbības laikā netiktu pārsniegti normatīvajos aktos noteiktie vides trokšņa normatīvi (piemēram, ventilatori, sūkņi jāaprīko ar troksni slāpējošiem apvalkiem) vai jāveic citi pasākumi.
  3. Komunicēt ar iedzīvotājiem, izskaidrot katlu mājas ierīkošanas mērķus un sūdzību gadījumā vērsties pie uzņēmuma.
  4. Par veiktajiem prettrokšņa pasākumiem informēt Inspekciju līdz 2023. gada 21. janvārim.

 

SIA “Preiļu saimnieks” 2023. gada 27. janvāra atbildes vēstulē inspekciju informēja, ka esošās iekārtas darbības laiks paredzēts 2022./2023. g. apkures sezonā kā pagaidu risinājums, un tā tiek darbināta testa režīmā. SIA “Preiļu saimnieks” sadarbībā ar Preiļu novada domes pārstāvjiem ir veikuši aktīvu izskaidrojošo darbu ar katlu mājai piegulošās teritorijas (no Daugavpils ielas 29 un Raiņa bulvāra puses) apbūves zonā esošo dzīvojamo māju iedzīvotājiem, kā arī Daugavpils ielā 21 esošā Leļļu muzeja pārstāvjiem par iespējamo trokšņa līmeni.

Inspekcijai šobrīd nav pietiekamas informācijas apgalvojumam, ka katlu mājas troksnis pārsniedz vai nepārsniedz valstī noteiktās trokšņa robežvērtības, jo nav veikti objektīvi trokšņa mērījumi (to nav iespējams veikt anonīmas sūdzības saņemšanas gadījumā), turklāt katlu māja nav nodota ekspluatācijā, tādēļ notiek tās darbības pieregulēšana testa režīmā, un, visdrīzāk, arī trokšņa situācija ir mainīga.

Aicinām iedzīvotājus iesniegt oficiālu iesniegumu, lai varētu veikt trokšņa mērījumus iekštelpās, kas ir nozīmīgi, īpaši nakts miera traucējuma gadījumā.”

Egitas Terēzes Jonānes teksts un foto