Rēzeknes Goda pilsonis – kurpnieks Andris Kačkāns

Viņa darinātajos apavos dejojot ap 80 % kolektīvu Latvijā

Šogad 18. novembrī, atšķirībā no iepriekšējiem diviem gadiem, Rēzeknē notika visi ierastie valsts svētku pasākumi – iecienītais tautas skrējiens “Ieelpo Rēzekni!” (jau 12. reizi un ar vairāk nekā 500 skrējējiem), svētku gājiens un svinīgais brīdis pie pieminekļa “Vienoti Latvijai”, kā arī Valsts svētku koncerts Latgales vēstniecībā GORS, kur tradicionāli tika paziņoti un sumināti apbalvojuma “Rēzeknes Goda pilsonis” un Goda rakstu saņēmēji.

Rēzeknes valstspilsētas augstākais apbalvojums “Rēzeknes Goda pilsonis” par ilggadēju, profesionālu darbību, uzņēmību, seno amatnieku tradīciju saglabāšanu un attīstīšanu, ieguldījumu nodarbinātībā un Rēzeknes, Latgales un Latvijas vārda popularizēšanu tika piešķirts SIA “Kristāla kurpīte” vadītājam, amatniekam–kurpniekam Andrim Kačkānam.

Andris Kačkāns ir kvalificēts kurpju meistars ar vairāk nekā 40 gadu stāžu. Andris ir lielākais tautas deju apavu darinātājs Latvijā – viņa pastalās dejojot ap 80 % tautas deju kolektīvu Latvijā. 1997. gadā izveidojis savu apavu ražošanas uzņēmumu “Kristāla kurpīte”, kur darbu sākuši trīs cilvēki, bet pašlaik darbojas ap 25, turklāt uzņēmējs darba iespējas nodrošina arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Pamatā un ilgus gadus viņš veido darinājumus no ādas – kurpes, zābakus, siksnas, pastalas un somas. Viņa kolekcijās ir gan veci darbarīki, gan dažādas kurpes un jau domās esot muzeja izveide. Pandēmijas laikā sācis pīt skalu grozus, un tagad jau ir gatavs apmācīt arī citus. Kurpnieks aizraujas ar vēsturiskiem apaviem, bieži pēta arheoloģiskus atradumus, lai izgatavotu unikālus apavu eksemplārus muzejiem.

Atbilstoši Rēzeknes pilsētas domes nolikumam “Par Rēzeknes pilsētas pašvaldības apbalvojumiem”, A. Kačkānam piešķirta naudas balva 500 eiro (pēc nodokļu nomaksas). Svinīgajā pasākumā tika pasniegti arī Goda raksti kopā ar naudas balvu 150 eiro (pēc nodokļu nomaksas) Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības pārvaldes “Sociālais dienests” Patversmes vadītājai Ingai Kukulei, SIA “OptoElektronikaLV” valdes loceklim Vasīlijam Sidorenko, Rēzeknes bērnu–jaunatnes sporta skolas vieglatlētikas trenerim Ignatam Ciprusam, SIA “Rēzeknes slimnīca” Ambulatorās nodaļas virsmāsai, diabēta pacientu aprūpes māsai Lindai Gaspertei un Neiroķirurģijas–neiroloģijas nodaļas virsmāsai Inārai Piļuginai.