Godināja Vanagu ciema novadpētnieku Jāni Vaivodu

Divdesmit gadus pēta Vanagu un tās apkaimes sādžu vēsturi 

Vanagu un apkaimes novadpētnieks Jānis Vaivods saņēma apbalvojumu “Preiļu novada Goda pilsonis”, ko katru gadu Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienas priekšvakarā piešķir Preiļu novada dome. Laureāts ar šo pašvaldības augstāko apbalvojumu sumināts par latgaliskās tradīcijas un kultūras kopšanu no paaudzes paaudzē un ieguldījumu Vanagu ciema novadpētniecībā. Jāni Vaivodu Latvijas dzimšanas dienas priekšvakarā sveica Saeimas deputāte Anita Brakovska un Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns, apmeklējot laureātu mājās.

Telefonsarunā “Vietējai Latgales Avīzei” Jānis Vaivods pastāstīja, ka pirms trim mēnešiem nosvinējis 90 gadu jubileju un joprojām pēta Vanagu ciema un apkaimes – Kļavinsku, Vilcānu, Pūgaiņu, Egļupes un Šķilteru sādžu cilvēku pienesumu savai dzimtajai vietai un Latgalei. “2010. gadā man iznāca grāmata “Vanagu vēstures lappuses”, kur es stāstu par Vanagiem un apkaimi no Jersikas valsts laikiem līdz 2010. gadam. Tāpat man ir vairākas burtnīcas rokrakstā, jo apkopoju arī jaunāko laiku vēsturi. Esmu izveidojis Vaivodu dzimtas muzeju, taču vēl ir daudz darāmā,” uzsvēra laureāts.

Vaicāts, ar ko Vanagu un to apkaimes iedzīvotāji var lepoties, Jānis Vaivods, kurš savulaik Vanagos ienācis no Vārkavas puses, vairākas reizes uzsvēra, ka jebkuras vietas un valsts lepnums ir cilvēki un ka viņam pašam ir prieks un lepnums par trim bērniem – maģistriem pedagoģijā un mūzikā un viņu ģimenēm. 
“Ja Dievs ļaus, tad es turpināšu rakstīt Vanagu ciema un apkaimes vēsturi. Cilvēkam ir svarīgi zināt savas vietas vēsturi, pazīt tās vietas cilvēkus, jo Latgalei tiešām ir ar ko lepoties,” teica Jānis Vaivods un pauda prieku, ka pašvaldība viņa novadpētniecisko darbu ir novērtējusi ar apbalvojumu “Preiļu novada Goda pilsonis”. 
Laureātu sveic arī “Vietējās Latgales Avīzes” saime ar novēlējumu vēl ilgus gadus darboties novadpētniecības laukā un melnrakstus apkopot jaunā Vanagu vēstures grāmatā.Jāuzsver, ka šogad Preiļu novada pašvaldība piešķīra arī goda zīmi “Par nopelniem Preiļu novada attīstībā”, un to svētku pasākumā, kas notika 18. novembrī Riebiņu kultūras namā, saņēma Monika Litauniece, Jānis Upenieks un Ārija Pudule. Tāpat pasniegti Pateicības raksti un naudas balvas Jānim Gorenko, Bonifacijam Lazdānam, Larijai Lazdānei, Jānim un Ligitai Latveļiem, Nataļjai Volkovai, Ligitai Trubačai, Veltai Ziemelei, Veltai Skutelei, Galēnu kultūras nama folkloras kopas “Vydsmuiža” saimei un uzņēmuma “Himalayan International” kolektīvam. Sveicam laureātus!
 
Egitas Terēzes Jonānes teksts