​​​​​​​Padomju pieminekļu demontāža Daugavpilī

Slepens demontētājs, ziedi, svecītes un 37 aizturētie

Svētdien, 30. oktobrī, Daugavpilī, bijušajā Slavas skvērā, pie demontējamā pieminekļa padomju karavīriem kopumā aizturētas 37 personas, no kurām vairums nepakļāvās policijas darbinieku likumīgajām prasībām vai arī atradās publiskā vietā alkohola reibumā, aģentūru LETA informē Valsts policija (VP).

Svētdien pa dienu pie pieminekļa sanākušie nolika ziedus, sveces, savukārt vakarā, kad tika sākta pie pieminekļa novietoto ziedu un svecīšu savākšana to pārvešanai uz kapiem, kā arī teritorijas norobežošana, atsevišķas personu grupas izrādīja nepatiku pret pieminekļa nojaukšanu un centās konfliktēt ar policiju.

Turpmākajā vakara gaitā aiz norobežotās teritorijas uzkavējās ap 200 cilvēku. Tie dažādos veidos pauda neapmierinātību, tostarp svilpjot, izsaucot rupjus saukļus. VP izklīdināja savākušos pūli, kas, vērojot notikušo aiz nožogojuma, ik pa laikam vienojās kopīgās lamās un svilpienos, kā arī dažbrīd mēģināja tuvoties norobežotajai teritorijai. Personas, kuras nepakļāvās policijas likumīgajām prasībām un nepārtrauca likumpārkāpumus, tika aizturētas, informē VP.

Līdz ar personu izklīdināšanu turpmākā pieminekļa demontāža noritēja bez incidentiem, informē VP.

Pēc vairāku stundu darba vispirms demontēts pieminekļa bareljefs, kuru nodos Latvijas Okupācijas muzejam kā māksliniecisko vērtību, bet vēlāk nogāzta arī pieminekļa smaile.

  

Pieminekļus Daugavpilī nenojauca iepirkumā uzvarējusī SIA “Zeļļi Z”

Padomju pieminekļus Daugavpilī nenojauca SIA “Zeļļi Z”, kas bija uzvarējusi Daugavpils pašvaldības izsludinātajā iepirkumā. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Rolands Zauers skaidro, ka uzņēmumam neesot informācijas par faktisko darbu veicēju un noslēgt līgumu viņiem tā arī nav piedāvāts.

 

"Delna" prasa Daugavpils domei skaidrot padomju pieminekļu demontāžas organizēšanu

Biedrība "Sabiedrība par atklātību – Delna" vērsusies Daugavpils domē, prasot tai skaidrot padomju pieminekļu demontāžas organizēšanu, aģentūru LETA informēja organizācijā.

"Delnas" redzeslokā ir nonācis Daugavpils pašvaldības rīkotais iepirkums "Būvniecības ieceres dokumentācijas izstrāde un demontāžas darbu veikšana", kas organizēts saskaņā ar vasarā pieņemto likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā".

Likums noteic, ka pašvaldībai ir tiesības veikt iepirkumus ar objekta demontāžu saistīto darbību īstenošanai, nepiemērojot publisko iepirkumu reglamentējošās tiesību normas, kā arī to, ka darbu izpildītāja izvēle notiek ar cenu aptauju.

"Delnai" nav skaidrs, kāpēc netika veikta cenu aptauja, kā to paredz likums, bet tā vietā iepirkums tika organizēts caur Elektronisko iepirkumu sistēmu (EIS).

Tāpat "Delna" vērš Daugavpils pilsētas pašvaldības uzmanību uz apstākli, ka iepirkuma priekšmets ir "sabiedrībā pretrunīgs, diskusijas un pat apdraudējumu raisošs objekts". Tāpēc konkrētu uzņēmumu, kuri piedalījās iepirkumā, informācijas publicēšana varētu potenciāli apdraudēt šo uzņēmumu darbiniekus, uzskata organizācija, piebilstot, ka, piemēram, Rīgas dome demontāžas veicēju atlasīja, publiski neizpaužot uzņēmuma informāciju, lai nodrošinātu darbinieku drošību.

Pēc EIS pieejamās informācijas, iepirkums tika izsludināts 30. septembrī, piedāvājumu iesniegšanas termiņš bija 10. oktobris, bet gala lēmums par iepirkuma uzvarētāja noteikšanu un līguma slēgšanas tiesību piešķiršanu tika pieņemts 11. oktobrī. Tomēr publiski nav atrodama informācija par to, vai ar uzvarējušo uzņēmumu SIA "Zeļļi Z" ir noslēgts līgums.

Medijos parādījusies informācija par to, ka līgums ar SIA "Zeļļi Z" tā arī netika noslēgts, tā vietā 2022. gada oktobra pēdējā nedēļas nogalē abus valdības apstiprinātajā sarakstā iekļautos pieminekļus demontēja kāds cits, nezināms uzņēmums.

Savukārt 2. oktobra vakarā interneta vietnē www.daugavpils.lv parādījās ziņa, ka informācijai par objektu demontāžas darbu veicēju (būvuzņēmēju) ir noteikts ierobežotas pieejamības informācijas statuss.

 

Ko par padomju okupāciju slavinošu pieminekļu demontāžu domā Daugavpils domes vadība?

Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš savā Facebook kontā nopublicēja fotogrāfiju, kā viņš noliek ziedus pie pieminekļa Slavas skvērā pirms tā nojaukšanas un uzrakstīja: “Mani plosa netaisnīguma sajūta, neizpratne un dusmas par to, ka tiek demontēti piemiņas monumenti cilvēkiem, kuri ziedojuši dzīvības, aizstāvot dzimteni. Šajā jautājumā esmu absolūti solidārs ar mūsu pilsētas iedzīvotājiem, tieši jūs dodat man spēkus. Paldies jums par to. Jūs zināt, ka visu pēdējo mēnešu laikā mēs esam darījuši visu iespējamo, lai apturētu šo bezjēdzīgo un absurdo likumu. Un, neraugoties uz notiekošo, mēs turpināsim mūsu cīņu Satversmes tiesā un jebkurā citā iespējamā demokrātiskā veidā. Es mīlu savu valsti, taču nespēju atbalstīt cilvēkus, kuri šodien ir pie varas vai arī ar savu klusēšanu ļauj mūs šādi pazemot. Mums ir trīs dienas, lai atvadītos no mūsu pieminekļiem, atnestu ziedus, aizdegtu sveces, nofotografētos. Tiesībsargājošās iestādes ieviesīs virkni ierobežojumu, taču līdz 30. oktobra plkst. 22.00 pieeja pieminekļiem būs ļauta. Policija mani ir brīdinājusi (un es uzņēmos pienākumu jums par to pateikt), ka nesankcionēti piketi un mītiņi netiks pieļauti, kā arī tiks pievērsta īpaša uzmanība aizliegtās simbolikas izmantošanai un jebkādiem kara slavināšanas veidiem. Tāpēc es ļoti aicinu pilsētniekus neļauties nekāda veida provokācijām, ja tādas būs. Var nojaukt pieminekļus, bet cilvēku piemiņa ir daudzkārt stiprāka par jebkādu granītu vai bronzu, bet gara spēku nevar ietekmēt neviens likums. Daugavpils atcerēsies, mūs nevar salauzt!”

 

Ko domā Daugavpils iedzīvotāji?

Zem šī ieraksta ir vairāk nekā 350 komentāri, un liela daļa atbalsta A. Elksniņa rīcību un sacīto.

Konstantīns Novikovs: “Tā notiek, ja vara valstī pieder ārvalstu pilsoņiem, kuru vecāki solidarizējušies ar “nacistiešiem”. Visam savs laiks. Uzcelsim jaunus, vēl labākus.”

Alīna Mihailova: “Vai nevar pieminekļus demontēt slepeni līdz 30. oktobrim un noslēpt tos kaut kur mežā līdz labākiem laikiem, pēc tam tos novietot atpakaļ.”

Marina Kulikova: “Viņi ar lielāko prieku izrēķinātos ar padomju laika cilvēkiem, kuru bērni atceras par padomju karavīru varoņdarbu cīņā ar fašismu, taču pagaidām nevar to izdarīt, jo nav tāda likumu.”

Anda Supe: “Varbūt D-pili vajag pievienot Krievijai.... Ko var ņemties ar tiem pieminekļiem un krieviskā aizstāvēšanu?”

Renāte Hassell: “Nevis skumstiet par pieminekļiem, kur nav apbedīti cilvēki, bet gan aiciniet cilvēkus apmeklēt brāļu kapus. Tas mudinās bērnus un jauniešus izzināt vietējo vēsturi. (..) Nevajag ideoloģiju. Vienkārši aizejiet uz reālām kapavietām un nolieciet ziedus.”

 

Par demontēto objektu teritoriju turpmākiem izmantošanas veidiem pašvaldība plāno rīkot publisko apspriešanu.